Здраве и красота

4-те най-важни витамина за здрава и красива кожа

Как да си ги набавите

21.04.2016г. / 09 50ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

За да имаме здрава и красива кожа, от огромно значение е как се грижим за нея. Пигментацията играе ключова роля в това. Тя помага за защита на кожата от ултравиолетовите лъчи, усвоявайки енергията от слънцето, като по този начин предотвратява увреждането на различните ѝ слоеве.

При всеки човек пигментацията е различна. Ако си набавяте ежедневно нужните витамини, ще се радвате на прекрасна и изчистена кожа. Ето кои са 4-те най-важни витамина за повече красота.

Витамин А

Отличен антиоксидант, който предпазва кожата от увреждане, изравнява тена. Може да се приема чрез храната, която консумирате или хранителни добавки. Храните, които съдържат витамин А са сладки картофи, люти чушки, спанак, маруля, броколи, тиква, зеле и моркови и други.

Витамин C

Витамин С помага за поддържането на здравата кожа. Също така предпазва от увреждания, причинени от излагане на слънчева светлина и намалява риска от появата на тъмни петна. Витаминът спомага и за синтеза на колаген, който е важен за нейната гладкост и младост.

Можете да си набавите витамин С чрез консумацията на зелени зеленчуци, портокали, лимони, папая, зърнени закуски и други. Също така може да ползвате и козметика за ежедневна грижа, която е обогатена с витамин С.

Витамин Е

Витамин Е е мастноразтворим витамин, който помага за намаляването на сухата кожа и предотвратява нейното зачервяване. Той също предпазва от ултравиолетовите лъчи. Можете да си набавите този витамин, консумирайки слънчогледово семе, зехтин, домати, босилек, фъстъчено масло, бадеми, кедрови ядки и други.

Витамин В12

Витамин В12 е един от най-важните витамини, които лекарите препоръчват да си набавяме всеки ден. Богати на него са червените меса, сиренето, прясното мляко, черният дроб и яйцата. При много хора, които имат проблеми с пигментацията, след редовен прием на витамин В12, скоро започва да се наблюдава и подобрение в състоянието на кожата.

Свързани статии

Ако сте веган, трябва да приемате хранителни добавки, обогатени с този витамин.

В преходните сезони и в очакване на лятото ние се нуждаем от достатъчно количество витамини всеки ден. Ето защо следвайте тези съвети и се радвайте на добро здраве и красива кожа.

Снимки: iStock

Автор: Катрин Тишевишка

Коментирай