Здраве и красота

Широко разпространени митове за отслабването

Не им се доверявайте

25.04.2016г. / 10 50ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Хиляди хора по света имат нужда от отслабване. Много от тях се доверяват на редица митове, които по-скоро им пречат в дългосрочния резултат, отколкото да са им полезни. Не вярвайте на най-разпространените митове за отслабването. Ето и причините:

Мит – кардиото е най-ефективно за отслабване

Кардио тренировките са много важни в отслабването, но залагането само на тях няма да ви помогне в дългосрочен план. Необходимо е да включвате и силови тренировки, упражнения за мускулатурата, вдигане на тежести.

Това е идеалната рецепта от разнообразни тренировки, която ще ви помогне да свалите килограми и най-важното – да ги задържите.

Ако правите само кардио, тялото ви ще се адаптира към този вид тренировка и в даден момент ще спре да изгаря толкова калории, колкото ви се иска.

Мит – намаляването на приетите калории помага в отслабването

Отново мит, който е лъжлив поради факта, че изрязването на калориите помага само временно. В дългосрочен план тази стратегия играе лоша шега, защото мозъкът преминава в режим на съхранение.

Гладуването, комбинирано с тренировки, пречи на отслабването, защото тялото започва умишлено да запазва мазнините в резерв.

Важно е да приемате всякакви видове калории – не само такива, придобити от плодове и зеленчуци, но и такива от протеини и полезни мазнини. Само така метаболизмът ви ще се ускори и тялото ви на спокойствие ще започне да обработва хранителните вещества правилно.

Мит – тренировките много рано сутрин са най-полезни

Това твърдение не е вярно. Дори да тренирате по-късно през деня, даже и след работа, тялото ви ще изгори не по-малко калории, отколкото ако тренирате сутрин.

Изтощителните тренировки сутрин крият риск от предизвикване на хормонален дисбаланс, което води до диабет, затлъстяване, метаболитен синдром и свързаните с тях усложнения. Стресът допълнително увеличава натиска върху хормоните при тренировка рано сутрин.

Мит – премахването на въглехидратите и мазнините помага в отслабването

Абсолютно погрешно схващане е, че премахването на тези два вида хранителни вещества ще помогне в отслабването. Този мит произлиза от факта, че хората възприемат въглехидратите единствено като захари, а мазнините – като лой.

Всъщност, мазнините и въглехидратите им в чистия вид, в който идват от натуралните продукти са повече от полезни за организма. Те са жизненонеобходими за процесите в клетките. Докато преработените и обогатени въглехидрати и мазнини в готовите продукти са вредни.

Приемайте въглехидрати и мазнини от натурални продукти и няма да имате проблеми с теглото.

Мит – изключването на глутена помага в отслабването

Освен ако не страдате от алергия или друг вид непоносимост към глутена, той не ви вреди и не ви пречи в отслабването. Най-важното е да не се злоупотребява с количеството тестени изделия, които са най-богати на глутен.

Мит – едночасовите тренировки са най-ефективни

Няма значение дали тренирате цял час, 30 или 15 минути – ефективността е налице. Дори най-малкото движение винаги е от значение и винаги е по-добре, отколкото да не правите абсолютно нищо.

Редуването на интензивни и по-лежерни напрягания на мускулатурата има най-голям ефект. Например, упражнявайте се на пътечката или велоергометъра за 10 минути в по-бавен и постоянен ритъм, след това ускорете темпото рязко за 1 минута, след това отново забавете.

Редуването на бързо и бавно темпо изгаря много повече калории от равномерния ритъм и е много по-ефективно от еднообразната едночасова тренировка.

Мит – прясно изцедените сокове помагат в отслабването

Много модерно напоследък твърдение, което отново няма нищо общо с истината. Прясно изцедените сокове са по-наситени със захари от целите плодове. В целите плодове се съдържат полезни фибри, които спомагат за по-бавното обработване на въглехидратите и превръщането им в енергия. Така не само не напълнявате, но и запазвате теглото си в норма и се предпазвате от диабет.

снимки: iStock

Коментирай