Една от най-разпространените и смъртоносни форми на рак е този на кожата. Меланомът засяга не само повърхностните слоеве на кожата. Той лесно може да проникне в подлежащите тъкани и да премине в други органи и системи.

Колкото и да смятаме, че лесно бихме могли да засечем някоя рискова бенка на кожата и да вземем мерки навреме, невинаги е така. Има някои скрити фактори, които влияят върху развитието на рак на кожата, за които всеки човек трябва да знае.

Възраст и фамилна обремененост

С напредване на възрастта рискът от меланом нараства. Най-често случаите на меланом засягат хора над 30-годишна възраст. Изследванията показват, че жените под 40 години имат по-висок риск от развитие на рак на кожата, докато при мъжете рисковият процент нараства след тази възраст.

Около 1 на всеки 10 пациенти с меланом има в семейството си случай на рак на кожата, което говори за фамилна анамнеза. Някои хора са с генетична предразположеност към заболяването, затова е важно при случай в семейството да се взимат своевременни профилактични мерки.

Изменения в бенките

Бенките по кожата обикновено са доброкачествени образувания, които повечето хора имат. Надали съществува човек без нито една бенка по тялото си. Важно е да се следи състоянието на бенките.

Когато забележите промени в цвета, размера и общия им вид, веднага трябва да се консултирате с лекар.

Расата има значение

Европеидната раса, към която принадлежим и ние, е по-застрашена от развитие на рак на кожата. По-ниското съдържание на меланин в кожата повишава риска от меланом, особено при често излагане на слънчева радиация без специална защита.

Ултравиолетовата светлина, поета директно от слънцето или от солариумите, е много рисков фактор, който повишава многократно опасността от злокачествено заболяване на кожата. Тя води до изменения в ДНК на клетките, което дори може да предизвика рак и в други органи и системи.

Рани и кожни възпаления

Свикнали сме да смятаме, че единствено бенките са потенциално опасни за рака на кожата. Всъщност, всякакви рани, появили се по кожата без видима причина могат да се окажат ракови образувания.

Рани, които не заздравяват, затихват и се появяват отново, мехурести или зачервени участъци – всичко това трябва да бъде консултирано със специалист.

Обезцветяване на ноктите

Обезцветяването на ноктите обикновено се предизвиква от гъбички, но може и да е сигнал за наличие на туморно изменение. Поява на тъмнокафяви или черни петна по ноктите също може да е сигнал за наличие на меланом. Тези петна могат да се появят както на ноктите на ръцете, така и на краката.

Още по темата

Болки в тялото и повишена чувствителност

Този симптом на рака на кожата звучи твърде общо, но важи за това заболяване. Тъй като кожата е най-големият орган в човешкия организъм, покриващ цялата площ на тялото, ракът на кожата предизвиква общ болков синдром и повишена чувствителност.

Ранното диагностициране на рака на кожата може да ви спаси живота. Това заболяване се развива много бързо и затова е важно да се обръща внимание на всички симптоми навреме. Ранното третиране на рака на кожата дава много добри прогнози за преживяемост на заболяването.

Снимки: iStock