Здраве и красота

Защо не отслабвате, въпреки усилията?

Причини теглото ви да не се променя дори след диета и редовни упражнения

04.05.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои хора отслабват лесно. Достатъчни са няколко разтоварващи дни и метаболизмът им се задейства на бързи обороти като излишните килограми започват да се топят ускорено.

Повечето хора обаче нямат този късмет. За мнозина отслабването е труден процес, който изисква много усилия. Понякога дори въпреки лишенията и тренировките, теглото не се променя. Защо това е така?

Отклонения в хормоналния баланс

Хормоните влияят изключително силно върху теглото, особено при жените. Те могат да предизвикат инсулинова резистентност, която е истинска пречка за нормалното протичане на метаболитните процеси.

Често при това състояние черният дроб съхранява мазнини под формата на мастни депа, което пречи на отслабването въпреки усилията.

Ако хормоните ви не бъдат регулирани, лишаването от храна и тренировките няма да помогнат особено.

Дефицит на магнезий

Магнезият е важен елемент, който участва в обмяната на веществата. Той прави така, че тялото да превърне приетите калории в енергия. Ако липсва магнезий, процесите протичат по неправилен начин, водещ до задържане на мазнини в излишък. Това е компенсаторен механизъм на тялото, който е подтикнат от лъжливо ниските нива на енергия поради липсата на магнезий.

Генетична обремененост

Не може да не сте забелязали, че някои хора не пълнеят, въпреки че изяждат големи количества сладкиши на ден плюс храната от редовното дневно меню. Генетичните особености на различните хора им позволяват да обработват калоричните храни по различен начин.

Ето защо някои благословени хора могат да ядат каквото си искат без да им се лепи. Докато други хора полагат неимоверни усилия и въпреки това каквото и да хапнат, то се трупа под формата на мазнини по цялото тяло.

Дисбаланс в чревните бактерии

Така наречените полезни бактерии в чревната флора играят важна роля в метаболизма. Ако страдате от чести проблеми, свързани с червата като запек, диария, подуване, газове, вероятно имате дефицит на полезни бактерии.

Приемането на пробиотични храни и добавки може да помогне за регулирането на чревната флора.

Недоспиване

Може да ви се стори прекалено косвен фактор, но сънят оказва огромно влияние върху теглото. Ако недоспиването се случва редовно, метаболизмът се забавя. Това пречи на отслабването дори ако полагате усилия и спазвате диети.

Организмът се нуждае от 8 часа сън, за да се подготви за правилното обработване на храната и извършването на процесите в тялото. Ако това време за почивка липсва, нищо в организма няма да работи оптимално.

Не се чудете защо не отслабвате, ако страдате от хронично недоспиване.

Снимки: iStock

Коментирай