Здраве и красота

Специални грижи за кожата за 30-годишни

Какво е важно да започнем да правим на тази възраст

13.05.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

По-лесно е да направим всичко възможно да запазим кожата млада, отколкото да се мъчим да върнем обратно нейната свежест, нали?

Ето защо превенцията в грижата за кожата е толкова важна. Жените в 20-те си години рядко обръщат внимание на антистареещите терапии и козметични продукти, защото се смятат за твърде млади да мислят за това.

В края на 20-те години и в началото до средата на 30-те, кожата вече започва да показва първите признаци на стареене. Появяват се фини линии и бръчици, най-вече около очите и назолабиалната гънка.

Важно е да обърнете внимание на грижата за кожата във възрастта между 26 и 34 години. В този диапазон началното стареене би могло да се хване навреме и да се отложи максимално дълго с необходимите способи.

Почиствайте внимателно

Почистването е жизненонеобходимо за кожата. Особено в градовете, където замърсяването на въздуха е в големи количества почистването е задължително. За дамите носещи грим ежедневно почистването отново е първостепенна стъпка.

Важно е да се отбележи, че почистването не трябва да става за сметка на натуралните масла на кожата, защото така се допускат предпоставки за зачервяване, дразнене, сухота и чувство на опъване.

Ето защо почистването трябва да върви ръка за ръка с хидратирането. Изберете почистващ гел или лосион, който да не предизвиква сухота, а да хидратира в дълбочина. Важно е, защото хроничното кожно дразнене води до разрушаване на колагена и отнемане гъвкавостта и еластичността на кожата.

Заедно с това се нарушава и целостта и младия ѝ вид.

Ексфолирайте внимателно

Знаем колко важно е ексфолирането. То премахва горния слой мъртви клетки като по този начин стимулира производството на повече колаген в кожата. Така кожата става по-блестяща, по-жива, гладка и свежа.

Грубото ексфолиране обаче е вредно за кожата, именно защото причинява раздразнения. Ексфолиране с прахообразни едри частици, захар, кристални вещества и готови скрабове, съдържащи едри частици и топчета, нараняват и предизвикват проблемна кожа.

За нежно и качествено ексфолиране е важно да се обръщате към салициловата, гликоловата и млечната киселина. За разлика от грубите ексфолианти, базираните на някоя от тези киселини скрабове не ускоряват стареенето, а напротив. Те изсветляват кожата без да я пресушават. Изравняват тена и стимулират производството на колаген.

Салициловата киселина дори има успокояващ акнето ефект.

Използвайте хидратант, който има слънцезащитен фактор

Вредното влияние на слънцето е пагубно за кожата. Дори да не доведе до рак, ултравиолетовата светлина предизвиква пигментни изменения, фини линии и бръчки, преждевременно състаряващи вида на кожата.

Ето защо е от голяма важност да нанасяте слънцезащитен крем при всяко излизане на открито.

Още по-важно е да носите овлажняващ крем, който съдържа и слънцезащитен фактор. Това е най-добрата комбинация, която ще ви помогне едновременно да обогатите с влага кожата и да я предпазите от стареещото влияние на слънчевата светлина.

Яжте полезни мазнини и протеини

Храненето не е за пренебрегване. Ако се предпазвате прекалено от полезните мазнини и протеините в стремежа си да запазите фигурата си, кожата ви може да пострада.

Колагенът е толкова важен за кожата, именно защото в основата си е протеин. Мастните киселини и полезните мононенаситени мазнини са важни за клетките. Те им помагат в изграждането, еластичността на клетъчната стена и клетъчното делене. Не се лишавайте от тях!

Полезни мазнини за кожата ще намерите в зехтина, авокадото, кокосовото масло, ядките, яйцата, постните меса.

Снимки: iStock

Коментирай