Здраве и красота

Храни, засилващи тревожността

Какво да не ядем при стрес, тревожност и безпокойство?

01.06.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословното хранене е много важно, ако искаме организмът ни да работи добре, да сме здрави, продуктивни, енергични и щастливи. Но в напрегнатото ежедневие няма как да не почувстваме тревожност в определен момент. Тогава е добре да избягваме някои храни, които допълнително засилват ефекта на тревожността върху тялото.

Захар

Когато сме напрегнати, депресирани и тревожни най-често посягаме към сладкишите. Захарта в тях, както и изкуствените подсладители обаче причиняват резки покачвания на кръвната захар, което допринася за утежняване на симптомите на тревожност.

Може за кратко да се почувствате добре, но след преминаването на ефекта на допамина ще се сринете още повече.

Кофеин

Кофеинът също е често употребявано средство за борба с напрежението, умората, липсата на енергия и тревожността. Той, подобно на захарта, също има временен ефект, което от своя страна влошава симптомите на безпокойство.

Подобен е случаят и с шоколада, чая, безалкохолните напитки, защото всички те действат по сходен с кофеина начин. Някои дори съдържат кофеин.

Глутен

Хлябът и съдържащите глутен продукти не са препоръчителни в моменти на тревожност и стрес. Това важи в по-голяма степен за страдащите от глутенова непоносимост. Но все пак прекаляването с тестените изделия не е полезно за никого, още повече за психически нестабилните.

Сол

Повечето от нас консумират много повече сол, отколкото организмът има нужда. В пакетираните и готовите храни има големи количества сол с цел стабилизиране на вкусовите им качества. Солта обаче провокира секрецията на хормони на стреса, които утежняват вече съществуващите симптоми на тревожност.

Алкохол

Добре е алкохолът да се избягва, когато сте под напрежение, въпреки че лъжливо дава утеха и усещане за отпускане.

Алкохолът възпрепятства секрецията на серотонин (хормон на щастието), което влошава усещането за тревожност, пропадане и стрес. Ако пиенето на алкохол при безпокойство стане практика за вас, рискувате да изпаднете в депресия.

Трансмазнини

Трансмазнините се срещат най-вече в бързата храна, готовите продукти, колбасите, маргарина. Избягвайте ги, когато сте под напрежение, защото в моменти на слабост организмът има склонността да метаболизира хранителните вещества по грешен начин.

Той превръща трансмазнините в мастни натрупвания. Резултатът е наднормено тегло, повишени липиди и холестерол. Мазнините в тялото увеличават риска от изпадане в депресия и пречат на нормалните мозъчни функции.

Снимки: iStock

Коментирай