Здраве и красота

По-лесно зачеване с тези храни!

Какво да ядете, за да повишите плодовитостта си?

05.06.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зачеването понякога е по-трудно, отколкото жените си мислят. Непрекъснато се предпазваме от нежелана бременност, но когато дойде моментът да забременеем, често не става от първия път.

Ако искате да забременеете, предварително трябва да подготвите организма си. Здравословното хранене има голямо значение за плодовитостта. На какви храни трябва да наблягате, за да повишите възможностите си за бързо зачеване?

Пълномаслени млечни продукти

Ако искате да заченете не трябва да се предпазвате от полезните мазнини. Консумацията на изкуствено обеднени на мазнини млечни продукти увеличава риска от безплодие, според проучванията.

Пълномаслените храни трябва да се консумират веднъж седмично без да се прекалява. Необходимите протеини, засилващи фертилитета ще бъдат достатъчни за организма при еднократна седмична консумация. Препоръчително е да започнете да приемате пълномаслени храни няколко седмици преди първите опити за зачеване.

Учените смятат, че недостигът на полезни наситени мазнини намалява ефективността на овулацията с до 85%, а заедно с нея се понижава и фертилността на жените. Важно е след зачеването отново да се намали приемът на наситени мазнини, за да се избегнат рисковани покачвания на телесното тегло и холестерола.

Богати на цинк храни

Цинкът е от голямо значение за здравето на кожата, косата, очите. Той също така подсилва сперматозоидите и яйцеклетките като ги прави по-способни на качествено оплождане.

Богати на цинк храни са мидите, спанакът, бобът, яйцата, ядките.

Чесън

Чесънът е полезен и за майката, и за бащата. Ако се подготвяте за бебе ще се наложи да превъзмогнете взаимно чесновия дъх и да похапвате полезния зеленчук по-често.

Чесънът има силно повишаващо фертилитета свойство. То се дължи предимно на големите количества селен в него. Неговата основна функция е да спомогне за правилното делене на оплодената яйцеклетка, да предотврати спонтанен аборт в ранните седмици и да регулира хормоналния баланс в тялото на майката.

Това важи особено за жени с проблеми с щитовидната жлеза. Селенът е важен и за добрия имунитет на организма.

Мед

Медът е изграден от полезни противовъзпалителни и антибактериални съединения. Той е природният антибиотик, който укрепва организма по всевъзможни начини.

Аминокиселините в меда, както и минералните съединения подобряват качеството на яйцеклетките и сперматозоидите. Епидермалните клетки в маточната стена също повишават статуса си, което прави оплождането възможна и по-лесна задача.

Ананас

Прекрасният сочен тропически плод е много полезен в борбата с безплодието. В него се съдържат високи нива на манган, който е есенциален за здравословното забременяване.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време