Здраве и красота

Как да се отървем от лошата телесна миризма?

Лятото изпотяването е по-обилно, но и по-миризливо

24.06.2016г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Потенето е естествен механизъм на тялото, който извежда токсини от организма и регулира телесната температура. Почти няма човек, който да харесва миризмата на потта си. Често тя е неприятна и наситена.

Това се дължи на множеството бактерии, минерали, белтъци, ензими и метаболитни крайни продукти, които се отлагат в нея. Количеството и видът на тези вещества определят остротата и типа миризма на потта.

Какво можете да направите, за да намалите лошата миризма при потене?

Не използвайте антиперспиранти

Повечето хора правят тази грешка в стремежа си да спрат потенето. Антиперспирантите имат известен ефект, който обаче се дължи на алуминиевите соли в тях. Продължителната им употреба се свързва с повишения риск от рак на гърдата, болестта на Алцхаймер, хроничното главоболие.

Освен това, при употребата на алуминиеви соли се образуват крайни продукти на химически реакции, които засилват лошата миризма.

Използвайте сода за хляб

Содата за хляб абсорбира бактериите в подмишниците и премахва лошата миризма. Втривайте сода за хляб, смесена с малко вода в кожата на подмишниците за премахване на токсините. Изплаквайте след процедурата.

Пийте хлорела

Хлорелата е водорасло, което има множество полезни свойства за организма. Съдържа големи количества хлорофил, имащ силен детоксикиращ ефект. Освен това хлорелата премахва лошата миризма от тялото като едновременно с това доставя полезни витамини и минерали на организма.

Консумацията на хлорела подобрява и свежестта на дъха.

Накисвайте краката си в топла вода и морска сол

Снимка: istock

Този широко употребяван метод за отмора на краката има и детоксикиращ ефект. Соленият разтвор не само отпуска уморените крака, но и премахва лошата миризма, убивайки бактериите и премахвайки потта.

Не яжте преработени храни

Ако искате потта ви да не смърди непоносимо просто не яжте преработени храни. В тях има вредни за здравето вещества, които се отразяват не само на телесната миризма. Добавените захари и подобрители активизират бактериите в кожата, което прави миризмата още по-остра и неприятна.

Не използвайте антибактериални сапуни

По пътя на логиката след като бактериите са тези, които причиняват лошата миризма е добре да ги премахваме с антибактериален сапун, нали?

Да, обаче не е съвсем така от здравословна гледна точка. В много антибактериални сапуни се съдържа триклозан, който убива лошите бактерии, но и добрите. Това предизвиква хормонален дисбаланс, както и дисбаланс във флората на червата, тъй като триклозанът прониква през кожата в целия организъм.

Свързани статии

Нерафинирано кокосово масло

Кокосовото масло е много полезно за организма и кожата. То подхранва и доставя жизненоважната линоленова киселина. Тя има антибактериален и противовъзпалителен ефект.

Прясно изцеден лимонов сок

Лимоновият сок е прекрасен заместител на дезодоранта. Просто го втривайте в кожата си вместо дезодорант. Сокът от лимон убива бактериите и оставя приятен свеж аромат. За да не дразните кожата си не го прилагайте неразреден. Важно е също да не се прилага веднага след бръснене или коламаска.

Разреждайте лимоновия сок с малко вода. Съхранявайте го в шише с пулверизатор и лесно ще можете да го нанасяте вместо дезодорант.

Коментирай