Здраве и красота

Дълбоко хидратиращ домашен балсам за крака

Стъпалата изискват специална грижа през лятото

05.07.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Краката и стъпалата имат нужда от подхранване и дълбоко овлажняване в горещото лято. През този сезон ходим предимно със сандали и чехли, което изтощава кожата и я прави суха, увредена и напукана.

Това крие риск от нацепване и навлизане на бактерии и всякакви микроорганизми в цепнатините.

За да изглеждат краката ви гладки и подхранени, а и за да запазите здравето им през лятото, третирайте ги с подходящ домашно приготвен балсам за стъпала и крака.

Балсамът с кокосово масло и масло от ший е изключително подходящ и полезен. Той хидратира в дълбочина и възстановява увредената кожа на краката.

Необходими съставки за 100 г балсам:

  • 60 г масло от ший
  • 40 г кокосово масло

По желание може да се допълнят и етерични масла според вкуса, но дори да оставите балсама само с кокосовото масло и маслото от ший, няма да сгрешите – ароматите им са прекрасни!

Масло от ший; снимка: iStock

Начин на приготвяне:

На водна баня на слаб огън внимателно разтопете маслото от ший. Така ще ви е по-лесно да го разбърквате. Когато се разтопи леко, свалете го от огъня и разбърквайте непрекъснато, докато се получи съвсем гладка смес.

Оставете да се охлади и добавете кокосовото масло. Смесете много добре чрез непрекъснато разбъркване. Крайният резултат е лековит и пухкав балсам за крака.

Изсипете внимателно балсама в подходящ съд с плътно затварящ се капак. Нанасяйте всяка вечер върху цялата повърхност на стъпалата. За по-добър ефект след нанасянето обувайте памучни чорапи. По този начин ще допринесете за по-дълбокото проникване на балсама в кожата.

Ефектът ще се появи още след първата седмица.

Коментирай