Черните точки по носа са неприятен проблем. Те се случват при неправилна грижа за кожата, недостатъчна хигиена и нередовно дълбоко почистване на кожата. В летните жеги изпотяването също допринася за задълбочаване на проблема с черните точки.

Хормоналните проблеми и нарушенията в мастната обмяна на организма имат най-силно влияние върху появата и тежестта на черните точки.

Появата им е най-честа в областта на носа и брадичката. Изстискването им е трудно и често предизвиква възпаления, които след това правят нещата още по-неприятни и трудно лечими. Остават червени петна от наранявания и възпаления, които загрозяват тена на кожата.

Можете да се справите с черните точки по носа и брадичката много лесно с помощта на четка за зъби и специална смес за дълбоко ексфолиране.

Необходими продукти:

  • Паста за зъби
  • Четка за зъби
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • Стерилна марля
  • Вода (или отвара от лайка/смрадлика)
  • ½ чаена лъжичка хума
  • ¼ чаена лъжичка кисело мляко

Снимка: iStock

Смесете пастата за зъби със солта и с помощта на четката за зъби нанесете върху засегнатите места. Втривайте сместа с въртеливи движения с помощта на четката. След това измийте лицето с топла вода. Може да изплакнете и с предварително приготвена отвара от лайка или смрадлика – прецедена и охладена. Тези билки имат противовъзпалителен ефект.

Още по темата

Нарежете марлята на малки късове. Потопете я в отварата от избраната от вас билка. Наложете върху проблемните зони и оставете да подейства за 20 минути.

След това смесете киселото мляко и хумата. Трябва да се получи напълно гладка каша. Нанесете и нея върху засегнатите от черни точки области и оставете да се втвърди напълно или около 30 минути.

Измийте с хладка вода или отново с отвара от билки.

Правете тази процедура 2 пъти седмично и постепенно черните точки ще започнат драстично да намаляват.