Здраве и красота

3 начина да използваме алое вера при изгаряне

За полезните свойства на алоето за кожата

19.08.2016г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алое вера е едно от най-ефикасните растения срещу слънчеви изгаряния. То е най-доброто средство за наранена и зачервена кожа вследствие на продължително излагане на пряка слънчева светлина. 

Защо помага алое вера?

В алоето се съдържат завидни количества витамини и микроелементи. Сред тях са цинк, калций, желязо, магнезий, мед, натрий, танини, германий, калий, аминокиселини и селен. 

Растителните протеини в алоето успокояват възпалението и зачервяването по кожата като връщат отново изгубените течности в нея. Полезните съставки на алоето допринасят за регенерирането на клетките и бързото им възстановяване. 



Болката, паренето и зачервяването от слънчевото изгаряне преминават много по-бързо, ако са третирани с гел от алое вера. 

Вътрешният прием на алое укрепва имунната система, с което подсилва цялостните защитни механизми на тялото. 

Как да прилагате натурален гел от алое?

Вземете листа от алое. Разрежете ги по дължина и с помощта на лъжица оберете гела от вътрешността. С ръце приложете гела върху засегнатите по кожата места. Оставете да се абсорбира напълно. Ще познаете дали алоето е абсорбирано, когато кожата ви започне да лепне по-силно. След това изплакнете с хладка вода. Повтаряйте това 2-3 пъти на ден. 

Алое вера и краставица

Както в алоето, така и в краставицата се съдържат големи количества вода. Тя е необходима за регенерирането на кожата след слънчево изгаряне. 

Отново извадете гела от алоето по начина, споменат по-горе. Смесете го с парчета краставица. Пасирайте всичко в блендер. Нанесете върху кожата и оставете да действа 30 минути. След това изплакнете отново с хладка вода. Правете това 3 пъти дневно. 


Свързани статии

Алое вера, сода и билки

В купа смесете гел от алое вера, 1 супена лъжица хамамелис (билка), 2 супени лъжици вода. Разбъркайте и оставете сместа да престои 3 часа. След това я разбъркайте с 3 супени лъжици сода за хляб, 1 чаена лъжичка масло от мента или ½ чаша счукани пресни листа от мента. 

Изсипете всичко в подходящ съд и приберете в хладилник за 24 часа. След това можете да нанасяте от сместа 2-3 пъти дневно върху изгорелите от слънцето места по кожата. 

Снимки: istock

Коментирай