Здраве и красота

Топ 3 етерични масла за страхотна кожа

Към кои етерични масла да се обърнем за здрава и блестяща кожа?

08.09.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чистата, блестяща, здрава и млада кожа е мечта на всяка жена. Ненужно е да се хвърлят безброй пари за скъпи козметични продукти, които освен полезни съдържат и множество вредни и опасни съставки. 

Вместо това можем да се обърнем към природата, която се грижи за красотата на жените от древността. Етеричните масла са един от най-добрите начини за подхранване и хидратиране на кожата. 

Три етерични масла имат особено голямо влияние върху кожата и я правят красива и здрава. Кои са те?



Масло от тамян

Тамянът е вид добре позната ароматна смола, добивана от дървото босвелия, наричано още тамяново дърво. Неговите качества се употребяват в индийската народна медицина от векове. То помага при ревматизъм, болки и възпаления в ставите, дихателни проблеми, мускулни болки, подагра, остеопороза. 

Етеричното масло от тамян прави вълшебства с кожата. То помага за отстраняване и туширане на пъпки, черни точки, пигментни петна като изравнява тена и прояснява оттенъка на кожата. Дори влияе положително върху белези от рани. 

Маслото от тамян се прилага с памучен тампон върху кожата. След употребата му лицето се изплаква с топла или хладка вода и се подсушава. Ако миризмата му ви е прекалено натрапчива можете да го смесите с малко кокосово масло, което също прави вълшебства с кожата. 

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има много силни лечебни свойства за кожата. То успява да неутрализира различни инфекции, раздразнения, възпаления, причинени от бактерии благодарение на антибактериалните си и противовъзпалителни свойства. 



Масло от лавандула

Лавандулата ухае прекрасно и е един от най-добрите приятели на кожата. Нейните здравословни ползи за кожата, както и за цялостното здраве на организма, са доказани. Ето защо етеричното масло от това прекрасно растение влиза в топ 3 на най-полезните за кожата. 

Свързани статии

Маслото от лавандула помага дори при рани, наранявания, кожни раздразнения. Тя стимулира деленето на клетките и обновяването на горния слой епителни клетки. 

Проникне ли веднъж в кожата, етеричното масло от лавандула успокоява акнето, изравнява тена, хидратира в дълбочина, намалява възпалението и помага за предотвратяване на ранни бръчки. Чудното растение успокоява кожата, прави я бляскава, млада и нежна. 

За по-добър ефект можете да си правите парна баня за отваряне на порите. След това нанесете лавандуловото масло с памучен тампон. Така ще проникне възможно най-дълбоко и ще внесе директно в порите полезните си свойства. 

Снимки: istock

Коментирай