Здраве и красота

3 полезни билки, пречистващи бъбреците

Извеждат токсините и регулират функцията на уринарния тракт

08.09.2016г. / 08 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бъбреците са изключително важни органи за здравето и живота на човек. Без един бъбрек може и да се справите някак, но без нито един смъртта настъпва скоро. 

Бъбреците имат огромно въздействие върху цялостното здраве. Те допринасят за повишаване броя на еритроцитите в кръвта, участват в регулирането на кръвното налягане и абсорбцията на витамин D. Освен това те филтрират токсините и отпадните вещества в организма, осигуряват контрол върху хидратацията на тялото. 

Заради сложната им структура и многопластова функция, бъбреците често страдат от различни заболявания. За да се предпазите от тях можете да допринесете за подобряване на здравословното им състояние чрез билки. 

Съществуват много билки, полезни за бъбреците, но 3 от тях са с най-изявени свойства. Освен това са и лесно достъпни у нас. 



Магданоз

Магданозът е прекрасна билка и е чудесен като подправка. Вкусът на много ястия не би бил същият, ако не беше магданозът. 

Уханната подправка предотвратява натрупването на токсини в бъбреците като ускорява тяхното естествено прочистване. Той има антибактериални свойства, които потискат размножаването на бактерии в пикочните пътища. 

Освен да прибавяте магданоз към ястията си можете да си правите и смутита с него. Прясно смленият магданоз, превърнат в основа съставка от зеленчуковите ви шейкове прави чудеса с организма. 

Корен от целина

Коренът от целина има свойството да извежда излишните течности от организма. Той действа като естествен диуретик. Това премахва токсините от уринарния тракт по естествен път. Коренът на целината е и доставчик на натрий и калий, които играят важна роля в поддържането на електролитния баланс в тялото и нивата на кръвното налягане. 

Корен от глухарче

Глухарчето се използва като подправка в средиземноморската кухня. То участва и в състава на много салати и печени ястия. 

Коренът от глухарче действа благоприятно на бъбреците. Той също допринася за детоксикирането на тези важни органи, извеждането на натрупаните излишни нечистотии от тях и подобряване на работата им. 

Глухарчето има силно антиоксидантно действие и стимулира деленето на клетките и обновяването им. 

Снимка: istock

Коментирай