Здраве и красота

Чудни маски за накъсани и увредени краища

Първа помощ за увредената коса

14.09.2016г. / 17 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Накъсаните и увредени краища на косата са истински кошмар. Особено за боядисаните коси това е почти задължителна присъда. Много малко жени могат да се похвалят с липса на подобен проблем, дори след продължително боядисване.

Като сложим в добавка и употребата на сешоар, преса за коса, маша и стилизиращи продукти, картината става още по-зловеща за краищата на косата.

Как да ѝ помогнем по натурален начин? Ето няколко ефикасни маски срещу накъсани краища:

Маска с яйца

Яйцата са богати на протеини и хранителни вещества. Мастните киселини в тях са истинско чудо за изтощената коса. Те стягат и подхранват космените фоликули, като подхранващите вещества стигат до върха на косъма.

Смесете 1 жълтък с 3 супени лъжици зехтин и 1 супена лъжица мед. Направете гладка смес, приличаща на крем. Нанесете върху влажна коса, но не много мокра. Оставете да действа около половин час. Наблегнете на краищата, когато нанасяте маската.

Накрая изплакнете и измийте с мек неагресивен шампоан.

Маска с топла мазнина

Течните мазнини допринасят за възстановяването на дълбоко увредената коса. Когато те са затоплени, ефектът им се увеличава.

Подходящи за целта течни мазнини са зехтинът, кокосовото масло, бадемовото масло, рициновото масло. Всички те имат хидратиращи свойства и подхранват косъма чак до върха.

Затоплете малко масло по избор на водна баня на котлона на средна температура. Не прегрявайте мазнината, за да не постигнете обратния ефект. Достатъчно е да бъде леко затоплена. Същата работа можете да свършите и в микровълновата печка за не повече от 20-30 секунди.

Нанесете на влажна коса. Оставете да действа за около час. След това изплакнете и измийте с мек шампоан. Правете процедурата 2 пъти седмично за добри резултати.

Авокадо

Авокадото също е богато на полезни мазнини. Те са едни от най-важните съединения за здравето на организма, в това число и косата. В авокадото се съдържат още витамини А, D и Е, които имат изключителни ползи за косата. Те я правят мека, здрава, лъскава и най-важното без накъсани краища.

Намачкайте едно узряло авокадо. Смесете го с малко зехтин и/или кокосово масло. Бъркайте с лъжица, докато се получи кремава паста. Нанесете върху косата, но без да наблягате на корените. Важно е да нанесете старателно по краищата.

Оставете да действа за около 30 минути. След това изплакнете и измийте с не много гореща вода.

Майонеза

Майонезата се прави от две полезни съставки – яйца и зехтин. Ето защо тя е идеален продукт за подхранване на косата. Препоръчително е вие да си я направите вкъщи, за да се абстрахирате от изкуствените добавки, които слагат в купешката майонеза.

Върху влажна коса нанесете майонезата с акцент върху краищата. Оставете да действа около 20 минути. След това изплакнете и измийте. Косата ви ще става все по-бляскава с всеки следващ път.

Снимки: iStock

Коментирай