Здраве и красота

Радвайте се, ако цикълът ви е дошъл след 12 години

Защо ранното идване на първата менструация носи рискове?

20.09.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои жени получават първата си менструация в невръстна детска възраст. Месечният цикъл при някои момиченца идва преди 12-годишна възраст. Други жени пък се притесняват, че техният цикъл е дошъл твърде късно и смятат, че това ги прави по-бавно развити.

Не се притеснявайте, дами! Да ти дойде цикълът след 12-годишна възраст е много по-добре за здравето и дълголетието.

Новите изследвания доказват това. Жените, които се радват на по-късно полово съзряване имат повече ползи за здравето от това. Учени от Университета в Калифорния са провели изследване върху 16 хиляди жени на възраст над 20 години.

Резултатите показват, че колкото по-късно е дошла първата менструация, толкова по-голям е шансът жената да достигне дълбока старост. Освен това, ако първият ви цикъл е дошъл след 12-годишна възраст, настъпването на менопаузата също ще се отложи за по-късен етап от живота, вероятно над 50 години.

Така или иначе, жените не могат да направят нищо по въпроса, за да контролират настъпването на първата менструация. Това е генетично обусловен биологичен процес, който е предопределен и не може да бъде коригиран.

Свързани статии

Обикновено момичетата следват биологичния модел на жените от фамилията по майчина линия.

Едно е сигурно – ако една жена е имала повече от 40-годишен период на фактическа плодовитост, шансовете да доживее 90-годишна възраст са по-големи.

Не само това, рисковете да развиете сърдечносъдови заболявания, диабет, хормонални проблеми са по-ниски, ако сте съзрели по-късно.

* * *
Снимки: iStock

Коментирай