Състоянието на червата е от ключово значение за доброто ни здраве. Чували ли сте за синдрома на пропускливите черва?

Лигавицата на червата е тази, която контролира основната им функция и тя не е пасивна бариера. Активно участва в контролирането на редица телесни функции, отделя различни съединения, определя какви хранителни вещества да бъдат абсорбирани, както същевременно предпазва от токсини, алергени, вредни бактерии.

Когато се наблюдава анормално увеличаване на пропускливостта на тънките черва, тогава говорим за синдром на пропускливите черва.

Кои са едни от най-честите признаци, че страдате от синдрома на пропускливите черва?

Чувствителност към определени храни

Голяма част от хората, които страдат от чувствителност към определени храни, впоследствие разбират, че при тях се е развил синдромът на пропускливите черва.

Когато токсините навлизат в кръвообращението, имунната система увеличава синтеза на различни антитела, което прави организма по-податлив на антигени в определени храни (особено тези, които съдържат глутен, както и някои млечни храни).

Проблеми с щитовидната жлеза

Едно от автоимунните заболявания, на които синдромът на пропускливите черва може да повлияе е болест на Хашимото.

Също известен като „хроничен тиреоидит,“ това заболяване може да доведе до хипотиреоидизъм, нарушена обмяна на веществата, умора, депресия, наддаване на тегло, както и множество други здравословни проблеми.

Малабсорбция

Различните хранителни дефицити, които могат да се наблюдават, когато този синдром е налице, са дефицит на витамин В12, магнезий и ключови ензими, които помагат за смилането на храната.

Препоръчително е хората страдащи от пропускливи черва да приемат специални хранителни добавки, които да подпомогнат храносмилателния процес, но и да си осигурят необходимите витамини и минерали.

Кожни проблеми

Здравето на червата е пряко свързано със състоянието на кожата. Ако страдате от екземи, акне, псориазис, е добре да се консултирате със специалист, за да установи дали не е налице синдром на пропускливите черва.

Още по темата

Проблеми с настроението

Рязка промяна в настроението, депресия... Звучи странно, но чревните проблеми могат да бъдат отговорни и за нашите настроения и нагласи. Според изследване, при хора страдащи от синдрома на пропускливите черва, се активира освобождаването на провъзпалителни цитокини и други химикали, които предизвикват депресия.

Снимка: istock