Здраве и красота

Натто – странна японска храна с много качества

За какво е полезно натто?

11.10.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Натто е вид специфична традиционна японска храна, която се приготвя от ферментирали соеви зърна в специална закваска. Нейните ползи за здравето са много. На пръв поглед прилича на нахут, но няма общо с него.

Натто обикновено се сервира върху канапе от сварен ориз. Като повечето ферментирали храни натто има силни пребиотични свойства и е много полезно. За какво помага то?

Невероятно полезно за храносмилането

Благодарение на полезните живи бактерии в натто, работата на червата и стомаха се улеснява многократно. Полезните бактерии участват в храносмилането и подобряват клетъчния метаболизъм.

Имунитетът се повишава

Пробиотичните и пребиотичните бактерии допринасят не само за добрата работа на червата, но и на имунната система, която е пряко свързана с този специфичен баланс.

Ензимите и витамините в натто повишават защитните механизми на тялото и предпазват от различни инфекции и заболявания.

Не съдържа глутен

Страдащите от глутенова непоносимост биха се зарадвали да разберат, че натто не съдържа глутен. Това го прави чудесен заместител на традиционните варива, които съдържат глутен.

Натто е полезно и при страдащите от цьолиакия – сериозно заболяване, възпрепятстващо обработката на глутена в организма и характеризиращо се с ужасни прояви на непоносимост към този протеин.

Натто допринася за по-лесното храносмилане на глутена, както и за намаляване на симптомите на цьолиакия.

Подобрява костната плътност

опорно-двигателния апарат. Нейното понижаване води до остеопороза. Редовната консумация на натто подобрява костната плътност и предпазва от развитие на опасното заболяване.

Удължава средната продължителност на живота

Според проучванията, наличието на ензима наттокиназа в натто, както и богатството му на витамин К2 допринасят за удължаване на средната продължителност на живота, намалявайки заболеваемостта от инфекциозни хронични заболявания.

Подобрява функцията на сърдечносъдовата система

Благодарение отново на гореспоменатия ензим наттокиназа, кръвта се съсирва нормално и се предотвратява появата на съсиреци и тромби, потенциално водещи до запушване на централни съдове.

Вкусът и консистенцията на натто може да не се харесат на повечето хора, защото са специфични и необичайни за нашите европейски вкусове. Натто има лепкав вид и някои дори го определят като неприятен. Тази храна има остър вкус с ферментирала нотка. Но от опит глава не боли!

Снимки: iStock

Коментирай