Здраве и красота

Вълшебен домашен крем за лице от лимон и магданоз

За какво помага?

29.10.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето и красотата на кожата са от огромно значение за всяка жена. Вместо обаче да пръскате луди пари за скъпи козметични продукти, можете да постигнете изключителна цялостна грижа само с помощта на магданоз и лимон.

Тези две природни съставки даряват кожата с много полезни вещества, подхранват я, отървават я от свободни радикали и токсини и намаляват възпалението.

Лимонът и магданозът помагат при акне, кожни раздразнения, срещу бръчки, петна, алергични реакции и неравности в тена.

В магданоза се съдържат завидни количества витамини А и С, които са изключително ефикасни в борбата с акнето и кожните възпаления. Хлорофилът, който се намира в големи количества в магданоза, намалява възпалението и потиска образуването на комедони и гнойни пъпки.

В магданоза се съдържат още желязо, магнезий, манган, мед и фолиева киселина (витамин В6). Те се борят активно срещу свободните радикали, причиняващи стареене и бръчки. Антибактериалните и противогъбични свойства на магданоза пък правят кожата гладка и я предпазват от акне.

Лимонът има силното свойство да избелва кожата и да изравнява тена. Ако имате петна и тъмни кръгове, той ще ви помогне да се отървете от тях. В него има още големи количества витамин С, който е мощен антиоксидант.

Лимонът също е много силно антибактериално средство, което предпазва от различни инфекции, акне и различни раздразнения.

Снимка: iStock

Как да си направите домашен крем от тези две чудесни съставки:

  • 2 супени лъжици магданоз (ситно нарязан)
  • 1 чаена лъжичка прясно изцеден лимонов сок
  • 200 мл вода

Сварете водата в тенджера. След това прибавете нарязаните листа магданоз. Оставете сместа да къкри за около 15 минути. После охладете отварата и прибавете лимоновия сок. След като е изстинала добре, пасирайте сместа в блендер или с пасатор. По желание можете да добавите и етерични масла за допълнително обогатяване.

Излейте сместа в подходящ стъклен съд с плътно затварящ се капак. Мажете се със сместа сутрин и вечер след старателно измиване на кожата на лицето. Правете това всеки ден най-малко 1 месец, за да почувствате резултата.

Коментирай