Здраве и красота

3 начина за справяне с подпухналото лице

И какво го причинява

09.11.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подпухналото лице е не просто козметичен проблем, то е причинено най-често от различни състояния или заболявания. Ако по някаква причина балансът в тялото бъде нарушен, една възможна проекция на проблема е подпухването на лицето.

Какво може да го причини?

Подпухването на лицето се свързва най-често със задържане на течности в организма. Задръжка може да предизвикат различни състояния като заболявания на щитовидната жлеза, бъбречни заболявания, инфекции, алергии, високо кръвно налягане, лекарствени непоносимости и взаимодействия. Всички те изискват лекарска намеса и специално лечение, предписано от специалист.

Но има и допълнителни неща, които зависят от вас и които можете да направите, за да помогнете за справянето с проблема.

Какво можете да направите, за да намалите подпухналостта на лицето?

Бъдете винаги хидратирани

Добрата хидратация допринася за превенцията на подуването на лицето. Пийте по 2 литра вода на ден, за да сте сигурни, че количеството течности в тялото ви е на оптимално ниво. Хидратацията е важна, за да се извършват правилно процесите в клетките и да се поддържа електролитният баланс в организма.

Достатъчното количество вода се бори с натрупания натрий в тялото, който често е причина за задръжка на течности.

Хранете се правилно и внимавайте с теглото

Наднорменото тегло е предпоставка за задръжка на течности. То пречи на нормалното протичане на редица биохимични процеси в тялото. Балансираното хранене допринася за коригиране на това деликатно равновесие в организма. Трудно е, защото е необходимо постоянство.

Балансираното хранене трябва да се превърне в постоянен начин на живот. С неколкоседмични диети няма да стане. Ефектът ще е временен. Дълготрайното хранене по подходящ и целесъобразен начин намалява трайно както подпухналостта на лицето, така и здравословните проблеми, които я причиняват.

Обърнете внимание на щитовидната жлеза

Изброените по-горе заболявания и състояния биха могли да са в основата на проблема с подпухналото лице. Но нашето съвремие и зачестилите случаи на заболявания на щитовидната жлеза при жени от всякакви възрасти налагат редовни прегледи на този важен орган.

Най-малкото колебание във функцията на щитовидната жлеза може да причини косвени здравословни проблеми. Намалената функция на щитовидната жлеза често причинява задръжка на течности и подуване на лицето и крайниците.

Снимки: iStock

Коментирай