Здраве и красота

Хранителна детоксикация на най-важните органи в тялото

Хапвайте боровинки за здрави бъбреци

15.11.2016г. / 10 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Човешкото тяло е необикновено творение на природата и все още не е напълно разгадано от учените. Знаете ли, че има шест органа, които поддържат естествения процес на детоксикация в организма? Това са черният дроб, бъбреците, белите дробове, лимфата, дебелото черво и кожата.

Всеки един от тях ежедневно функционира, за да отстрани излишните отпадъци в резултат на метаболитните процеси. В същото време всеки един от тези важни органи се нуждае от редовна детоксикация. Нея можем да си осигурим чрез определени храни и билки. Вижте кои.

Черен дроб

Един от най-важните органи в човешкото тяло е черният дроб. Той участва в редица функции в организма, като прочиства кръвта, участва в детоксикацията, част е от метаболитните процеси. Но и черният дроб се нуждае от специални грижи и детоксикация, за да може да функционира правилно.

Едни от най-добрите храни, които може да включите за целта в менюто си са зеле, броколи, чесън, червено цвекло, лимонов сок, зелени ябълки. Сред билките, които са полезни за здравето на черния дроб са жълт лапад и глухарче.

Бъбреци

Бъбреците са другите прочистващи тялото органи. Те елиминират токсините от организма, след като кръвта е била прочистена от черния дроб. Знаем, че достатъчната консумация на вода е от съществено значение за тяхната нормална функция. Освен това има редица полезни храни, които действат промиващо на бъбреците и намаляват риска от натрупването на бактерии.

Добавяйте в менюто си по-често магданоз, зелен чай, коприва, люцерна, а от билките хвойна и червена боровинка.

Снимка: istock

Лимфната система

Лимфната система е част от съдовата система в човешкото тяло. Тя представлява течност съдържаща мазнини, малко белтъци, лимфоцити и други. Нейната основна функция е да транспортира хранителните вещества, които са всмукани от стените на червата.

Също така изпълнява и защитна функция. Храните, които спомагат за лимфната детоксикация са джинджифил, куркума, цитрусови плодове, чесън, чай от ехинацея.

Бели дробове

Белите дробове са отговорни за филтрирането на кислорода. Дим, мухъл, градски въздух, тютюнопушене, алергии. Всичко това оказва влияние върху състоянието на белите дробове. Ето защо е важно какво консумираме като храна. За да детоксикирате дробовете, хапвайте по-често репички, черен лют пипер, ряпа, уасаби. Също така пийте чай от ехинацея.

Дебелото черво

Всички знаем каква е функцията на дебелото черво. В него също така се „помещават“ редица защитни бактерии, които образуват екосистема в организма, наречена микробиом. За дебелото черво също е много важно да бъде детоксикирано. Това може да стане като увеличите приема на вода, храни, богати на разтворими и неразтворими фибри, пробиотици, естествени лаксативи.

Сред полезните детоксикиращи храни са семена от чиа, ферментиралите храни като кисело зеле, кисели краставички, кимчи, оцет. Хапвайте по-често и сладки картофи, цвекло, ябълки, лук, ряпа. Пийте много вода, както и сок от алое вера и чай от глухарче.

Свързани статии

Кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Чрез потенето тя ни помага да елиминираме голяма част от токсините в организма, да се охлаждаме, участва в обмена на кислород. Всички форми на детоксикация са от полза за нейното здраве и красота.

Ето защо е важно да бъдем винаги добре хидратирани. В менюто си може да добавите и боровинки, цвекло, орехи, моркови, а копривата е сред билките, които имат силно детоксикиращо действие.

Коментирай