Здраве и красота

Защо не ставате по-издръжливи в тренировките, въпреки усилията?

Къде грешите?

18.12.2016г. / 06 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да смятаме, че след определен период, в който тренираме рутинно, трябва да станем по-издръжливи. Питате се защо обаче при вас не се случва така. Задъхвате се, рухвате преждевременно, още преди да сте свършили с тренировката, мускулите ви треперят и имате чувството, че няма да издържат тежестта на тялото ви.

С много хора се случва така и за това състояние си има определени причини. Някои грешки, които допускате по време на тренировка могат да са в основата на липсата на издръжливост. Кои са те?

Не правите интервали между бяганията

Повечето хора, които избират джогинга за своя тренировка, тичат в едно и също темпо през цялото време, всеки път. Това е грешка, която не подобрява издръжливостта, напротив. За да успеете да удължите лимита на силите си трябва да притиснете тялото си малко до стената.

За целта редувайте бавно и бързо темпо. Така ще тренирате тялото си да устоява на различни предизвикателства с времето. Нужно е търпение и постоянство. Не очаквайте резултати още веднага.

Прекалявате с тренировките

С каквото и да прекалявате, не е добре за тялото ви. Така е и с тренировките. С други думи, ако изтощавате тялото си до краен предел, това няма да ви направи по-издръжливи или по-силни. Всеки мускул има нужда от почивка след тренировка, давайте му я. Пък и повече усилия не означават повече резултати.

Не почивате между отделните интервали

Всеки вид тренировка или разновидност на упражненията се прави с почивка. Ако не оставяте достатъчно време за взимане на дъх между интервалите, това влияе негативно върху издръжливостта ви.

Необходимо е да си давате между 30 секунди и 1 минута почивка между отделните интервали и видове упражнения.

Не се възстановявате между тренировките

Някои хора смятат, че трябва да се тренира всеки ден за постигане на по-добри резултати. Това не е вярно, защото тялото има нужда от почивка. За да се изгради един мускул, а и за да имате достатъчно енергийни запаси в тялото е нужна подходяща почивка. Това трябва да е съобразено с вида и интензитета на вашата физическа активност, разбира се.

Не смесвате тренировките

Връщаме се отново на важността, която има смесването на различните тренировки. Най-ефективното нещо, което можете да направите, за да повишите не само резултатите си, но и издръжливостта си, е да миксирате различни видове тренировки, например кардио и силови упражнения.

Не се глезите

Масажите, релаксирането и консултациите със специалисти терапевти е ключово за правилното възстановяване. Ето защо такъв тип глезене е повече от позволено – направо е задължително.

Не се хидратирате и храните правилно

При редовно трениращите хора, а и при всички останали разбира се, добрата хидратация и балансираната диета са от първостепенно значение. Те дават нужната енергия на тялото за извършване на всички действия, както и допринасят за повишаване на издръжливостта.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време