Здраве и красота

4 стъпки за повишаване на серотонина

Бъдете винаги в добро настроение

29.12.2016г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Серотонинът е биохимично вещество, което помага за предаването на сигнали от една област на мозъка към друга и действа като невротрансмитер. Той влияе на различни психологически и физически функции, включително и настроението, сексуалното желание, апетита, съня, паметта, концентрацията, регулирането на телесната температура.

Редица изследвания показват, че дисбалансът в нивата на серотонин могат значително да повлияят на настроението ни, което може да доведе до безпокойство, паника, гняв или депресия. Как да повлияем положително върху нивата на серотонин, вижте в следващите редове.

Приемайте витамини от група В

Ежедневният стрес и неправилното хранене са причина за появата на депресивни състояния. Затова специалистите препоръчват да приемаме хранителни добавки обогатени с витамини В6 и В12. И двата витамина спомагат за намаляване на депресивните симптоми, но и са отговорни за синтеза на серотонин, особено витамин В6.

Правете си масажи

Масажите ще ви накарат да се почувствате наистина добре. Те намаляват стреса, но и имат пряк ефект върху нивата на серотонин. Физиологично казано, добрият релаксиращ масаж намалява синтеза на стрес хормона кортизол, който активно блокира производството на серотонин.

Като допълнително предимство, редовните масажи могат да спомогнат за синтеза на друг хормон, наречен хормона на удоволствието – допамин.

„Прегърнете“ слънцето

Помислете как се чувствате в слънчев ден, било то и зимен? Приятно, нали? Сякаш слънцето ви кара да се усмихвате и да повишите желанието си за работа, любов, живот. И това съвсем не е случайно.

Слънчевата светлина е един от най-добрите естествени фактори за синтез на витамин D, който спомага за покачването на нивата на серотонина. Ето защо винаги когато слънцето ви се усмихне правете разходки на открито. Това ще намали и риска от появата на сезонни депресивни състояния. Слънчевата светлина има положителен ефект върху ума и тялото.

Свързани статии

Медитирайте

Има много форми на медитация, но всяка една от тях спомага за увеличаване производството на серотонин в мозъка. Подобно на терапията с масаж, медитацията намалява нивата на кортизол в мозъка и помага да релаксираме.

По-ниските нива на стрес дават възможност да се повишат нивата на серотонин, което подобрява и нашето настроение.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
АУ! ( преди 7 години )
Преди седмица в ДНЕС ме изтриха, като написах, че да правиш на някого масаж на стъпалата, не е унизително, а много приятно, полезно и понякога необходимо.Сега вие ни съветвате да сме си правели масажи! А да видим сега кой ще бъде изтрит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар