Здраве и красота

Причини за често нощно пишкане

Кои храни и напитки увеличават производството на урина

14.01.2017г. / 07 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нощем, когато спим, тялото ни произвежда по-малко урина. Ако се будите по няколко пъти на нощ по малка нужда, възможно е да страдате от нощна полиурия или ноктурия. Ноктурията може да е признак на скрито заболяване, но в повечето случаи нашите лоши хранителни навици могат да бъдат виновни за среднощните ни ставания.

Кои храни и напитки увеличават производството на урина?

Плодове и пресни плодови сокове

Плодовете са богати на калий, който е вид електролит. Това ги превръща в естествени диуретици, тъй като калият помага тялото да елиминира излишния натрий чрез урината. Ананасът и цитрусовите плодове имат силни диуретични свойства. Плодове като праскови, действат едновременно като слабително и диуретик.

Кофеинови храни и напитки

Кофеинът се съдържа главно в кафето, чая, шоколада. Храните и напитките, които го съдържат са известни със своите енергийни стимулиращи свойства. Но кофеинът действа и като диуретик и ако го консумираме вечер или в късния следобед, е нормално нощно време да ставаме до тоалетна по-често.

За да имате спокоен и пълноценен сън, контролирайте консумацията на кафе, чай и шоколадови лакомства.

Зеленчуци

Зеленчуци като тиква, цвекло, зелен фасул и аспержи действат като естествени диуретици. Спанак, къдраво зеле и други листни зеленчуци, като кориандър и магданоз, също спомагат за елиминирането на излишните течности от организма.

Магданозът е с високо съдържание на калий, така че това увеличава количеството на урината, която тялото ви произвежда.

Семена

Някои семена, като семената на целина имат редица лечебни свойства, като успокояване на нервите, намаляване на възпалението, понижаване на кръвното налягане, намаляване на мускулните спазми.

Свързани статии

В същото време консумацията им действа като естествен диуретик. Ако ги приемате под някаква форма, това определено ще ви кара да пишкате по-често денем и нощем.

Билки

Има много полезни билки и голяма част от тях много хора консумират почти всеки ден. Билки, като глог, хвойна, коприва, глухарче и джинджифил също спомагат за синтеза на повече урина и елиминирането на излишните течности. Ако обичате да приемате някои от тях под формата на чай, за да си спестите нощните ставания до тоалетна, не ги консумирайте в късния следобед или вечер.

Коментирай