Здраве и красота

Индийски техники срещу стрес, но и за добро здраве

Наричат се мудри

05.01.2017г. / 14 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е част от нашето ежедневие. Има дни, в които трудно успяваме да възстановим баланса. Понякога се нуждаем от повече концентрация, от повече въздух, бодрост и настроение. В тези моменти си помагаме с чаша кафе, парче шоколад или не успяваме да възстановим вътрешния си мир.

Но има няколко техники, които се наричат мудри. Това е йога, която се извършва само с пръстите на ръцете, но тази древна техника наистина работи в наша полза. Както знаете дланите и пръстите разполагат с набор от важни точки, които ако се стимулират по определен начин могат да подобрят нашата енергия, настроение и т. н.

Упражненията може да извършвате по време на медитация – сутрин или вечер или когато сте под напрежение. Дори и да не сте медитирали досега просто се отпуснете и следвайте съответната техника, от която имате нужда. С времето ще ви бъде по-лесно.

Когато искате да подобрите вашите мисли, мозъчната функция, концентрацията следвайте тази мудра техника – мудра на знанието. Достатъчно е около 10-15 минути на ден да я прилагате, за да бъдете в баланс. С нейна помощ ще намалите и безсънието.

Следващата мудра е мудра на вятъра. Тя се препоръчва на тези хора, които страдат от заболявания на дихателните пътища и храносмилателната система, помага при депресия. Нея също може да изпълнявате по всяко време на деня. Много е важно когато правите мудрите да няма напрежение в ръцете ви, без излишен натиск.

Мудра на Земята се препоръчва за онези дни, в които сте изпитали силен стрес, усещате голямо физическо натоварване, умора. С нейна помощ ще повишите вашето търпение, ще възстановите силите си, ще подобрите дори състоянието на кожата.

Мудра на огъня, когато се прилага системно, може да помогне за подобряване на метаболизма, намаляване на телесното тегло, подобряване на тонуса, подобряване на храносмилането, понижаване на високото кръвно налягане и разбира се контрол на стреса.

Свързани статии

За да подобрите вашия слух, изпълнявайте мудра небе. С нейна помощ ще успокоите нервите, ще повлияете благоприятно при заболявания на ухото.

Мудра на водата – Тази мудра се препоръчва за пречистване, повече енергия, за поддържане на баланса в организма, укрепване на имунната система.

Мудра на живота ще ви помогне да балансирате зрението и бързо да елиминирате умората и изтощението.

Снимки: Facebook

Коментирай