Много хора спят с пижами или нощници. Някои предпочитат да облекат само фланелка, други се опаковат сякаш ще излизат навън.

Спането голи обаче е най-доброто, което можете да направите не само за сексуалния си живот, но и за здравето си. Вижте защо!

Много по-лесно е

Няма нужда да се тревожите какво да облечете. Няма да се увъртате изцяло в дрехите си, докато сменяте позата за сън. Това е едно от най-досадните неща по време на сън – да се усукаш в собствените си пижами, нощници и тям подобни. Свалете всичко, а ако ви е толкова студено, просто наметнете още една завивка и готово.

Контактът „кожа в кожа“ е много по-приятен

Когато до вас спи любимият човек е много по-приятно да докосвате с тяло голата му кожа. Това сближава както физически, така и емоционално. Кожата е осеяна с милиарди нервни окончания, което прави допирът на кожата на любимия човек начин да намалите стреса и да повишите нивата на серотонина.

Ще подобрите съня

Когато спите голи сънят се подобрява. Изследванията сочат, че нивата на мелатонин в кръвта се увеличават, което прави съня не само по-продължителен, но и спането по-непробудно. Непрекъснатият сън през цялата нощ е от изключително значение.

Ще се почувствате по-щастливи и свободни

Усещането да си освободен от дрехите си е страхотно. Това чувство ще ви кара да се будите бодри, отпочинали и свежи. Ако и двамата с партньора ви спите голи, това ще подобри и връзката ви.

По-често ще правите секс

Изследванията показват, че допирът на кожата между партньорите създава повече настроение за секс. Не че в разсъбличането няма секси елемент, напротив, но самият допир „кожа в кожа“ предразполага мозъка към сексуални мисли, по-лесна възбудимост и желание за близост с партньора. Мъжете трудно устояват на вида на гола жена пред себе си, колкото и да са изморени.


Още по темата

Помага и на кожата

Колкото по-свободна е кожата, толкова по-добре. Тя диша, проветрява се и не се създават условия за задържане на бактерии, запотяване, зачервяване и други кожни неразположения.

Регулира кортизола

Кортизолът е хормон на стреса, секретиран от надбъбречните жлези. Високата му концентрация се свързва с повишени нива на стрес в организма, от което произтичат ред заболявания, физически и психически. Спането голи намалява кортизола, потиска тревожността, депресията и подобрява настроението.

Гениталиите ви също ще са по-щастливи

Тестисите на мъжа се нуждаят от по-хладни условия, за да функционират правилно. Женската вагина пък се нуждае от проветривост и намаляване на условията на запаряване, носещи риск от инфекции и нарушения в баланса на вагиналната флора. Махайки бельото си вие отстранявате тези рискове и правите гениталиите си наистина по-щастливи.

Снимки: iStock