Здраве и красота

Защо не трябва да давате козметичните си продукти на други хора?

С какви инфекции може да се сдобиете, ако давате да ползват козметиката ви

09.02.2017г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Може да не сте гнусливи, когато някоя приятелка ви помоли да използва червилото ви, но определено има защо да ѝ откажете. Не само с червилото можете да си докарате главоболия. Това важи за всички козметични и разкрасяващи продукти.

Козметичните продукти трябва да използвате само вие и никой друг. Ето защо не трябва да ги споделяте с никого:

Можете да хванете херпес

Херпесът е силно заразна инфекция, която се предава не само чрез директен допир с болен. Вирусът може да се задържи и върху козметичните продукти и то не само такива за устни. Така че, мислете преди да понечите да услужите с червилото си.

Можете да се разболеете

Настинка, грип, изобщо всякакви вирусни инфекции могат да се предадат чрез козметичните продукти. И тук става дума не само за червилото и гланца за устни. Вирус може да се предаде и чрез молив за очи, спирала и други продукти, влизащи в директен допир с лигавиците.

Можете да получите зачервяване на очите

Очните инфекции са другото често срещано главоболие, което можете да си докарате, разменяйки си взаимно козметични продукти с вашите приятелки и близки. Козметичните ви продукти могат да предизвикат зачервяване без дори да сте ги споделяли, камо ли ако ги ползва някой друг.

Снимка: iStock

Можете да пипнете гъбична инфекция

Гъбичните инфекции възникват най-вече по лигавиците. Ето защо е напълно възможно да получите гъбички в устната кухина или по вътрешността на клепачите на очите, където също има лигавици.

Свързани статии

Можете да получите акне

Тъй като акнето в много случаи се причинява от специфични бактерии, разменяйки козметичните си продукти, можете да се заразите с тази инфекция.

Разменяте масла и мъртви клетки

Това би могло да предизвика кожни реакции и раздразнения при хора с чувствителна кожа.

Можете да размените кръв и телесни течности

На повечето хора не би им хрумнало, но има вероятност да се заразите с болести, предавани по кръвен път, разменяйки козметични продукти с други хора. Възможно е по кожата на болния да има раничка или чрез себума или потта му да пренесете върху своята кожа частици от вируса или заболяването му.

Тези случаи са редки, но не са невъзможни. Имайте предвид, че по този начин можете да се заразите с хепатит и ХИВ.

Коментирай