Здраве и красота

Красивата кожа се постига и без козметика!

Какво да променим в ежедневието, за да сияем с блестяща и млада кожа?

08.10.2015г. / 10 02ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Жените прекарват много време в разкрасителни процедури и това е така още от древността. Съвременните жени не са се променили особено откъм суетност. Единственото, което се е променило, са огромните средства, които се харчат за красота.

Вместо да харчите излишни пари, които можете да използвате за друго, променете някои неща в ежедневието си, за да спестите средства, но най-вече за да превърнете кожата си в блестящ и здрав „аксесоар“!

Консумирайте здравословни мазнини

Повечето хора са с крайно негативно отношение към мазнините. Ако все още има хора, които заклеймяват мазнините, за тях отбелязваме специално, че има и здравословни мазнини, без които клетките не могат.

Такива са мононенаситените и полиненаситените мастни киселини като омега-3 и омега-6, които придават на кожата невероятна текстура и плътност. Полезните мазнини намаляват холестерола, риска от сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане.

Забравете за трансмазнините

Ако има степенуване на мазнините по вреда за организма, то трансмазнините са абсолютно забранени, що се отнася до здравето на организма и добрия външен вид.

Трансмазнините се внасят в тялото чрез пържените храни, преработените продукти, маргарините, бисквитите, вафлите, сладкишите, кексовете, пицата, пайовете, закуските от типа чипс, тортиля и най-вече панираното пиле в ресторантите за бързо хранене.


Снимка: iStock

За да имате прекрасна и бляскава кожа от само себе си, просто забравете за тези храни. Ефектът е забележим още след втората седмица, когато кожата започва да се прочиства напълно от тези токсични химикали.

Ограничете приема на наситени мазнини, но не ги изключвайте

Наситените мазнини се набавят от продукти като кокосово, палмово масло, говеждо, пилешко, пълномаслено мляко, сирене и масло.

Заменете тези продукти с бадеми, орехи, макадамия, авокадо, нискомаслено сирене, мазна риба, зехтин, семена от чиа, кисело мляко.

Свързани статии

Много, много вода

Един от най-добрите приятели на красивата кожа е водата. Никога не забравяйте да бдите над хидратацията си през целия ден. Не правете грешката да се наливате с вода в определен интервал от денонощието, а приемайте вода на равни порции през целия ден.

По-голямото количество вода в организма допринася за намаляването на бръчките и отлагането на появата им във времето. Това е така, защото тургорът или „изопнатостта“ на клетките се поддържа в добра пропорция при правилна хидратация.

Така че, вместо да харчите пари за овлажняваща козметика, хидратирайте се добре отвътре за красива и здрава кожа.

Движете се

Упражненията са от голямо значение за кожата, не само за общото здраве на организма. За да постигнете това се постарайте да полагате усилия за добрата си форма най-малко по 150 минути на седмица или това прави средно по 20 минути всеки ден.

Коментирай