Здраве и красота

6 йога пози за начинаещи

За да бъдете винаги в хармония със себе си

01.03.2017г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Йога е една от най-добрите практики, която ни помага да релаксираме, да подобрим нашия физически и емоционален баланс, да облекчим някои неразположения и други. Въпреки това, много хора не я практикуват, защото не са особено гъвкави и смятат, че позите са твърде сложни за изпълнение.

Днес споделяме 6 пози за начинаещи в йогата, които може да правите у дома. Трябва ви постелка за йога, релаксираща музика и по желание ароматни свещи.

Докато изпълнявате позите вдишвайте и издишвайте дълбоко, във всяка поза останете около 30 секунди или минута, след което бавно се върнете в изходна позиция и преминете към следващата. Когато преминете през всичките 6 може да повторите някои от позите.

Поза „мост“

Легнете по гръб, бавно свийте краката в коленете и повдигнете таза. Дишайте и издишвайте дълбоко. След това съберете ръцете под дупето и останете така в рамките на няколко секунди.

Поза „кобра“

Легнете по корем и бавно повдигнете торса, като се опирате с ръце в пода. Главата също се изтегля нагоре и леко назад.

Поза „заек“

Седнете на постелката със свити колена, така че петите да се опират в дупето ви. Бавно и дишайки равномерно се наведете напред и изпънете ръцете.

Поза „котка“

Застанете на крака и ръце. След което извийте леко гръбнака си навътре, да се получи нещо като обратна дъга. Задръжте 2-3 секунди и след това извийте гърба нагоре, точно като котка. Задръжте 2-3 секунди и се върнете бавно в изходна позиция.

Свързани статии

Поза „триъгълник“

Тази йога поза може да се извършва към лявата и дясна страна. Добре е да направите и двата варианта. Заемете разкрачен стоеж. В зависимост от това дали ще изпълните позата на лявата или дясна страна обърнете внимание на позицията на стъпалата. Наведете се, с едната ръка хванете глезена, другата изправете.

Поза „рало“

Легнете по гръб и поставете ръцете от двете страни на тялото си. След това много бавно и дишайки равномерно започнете да свивате и повдигате краката си нагоре и назад. Задръжте няколко секунди и отново с бавно темпо се върнете в изходна позиция.

Снимки: iStock

Коментирай