Здраве и красота

Косвени симптоми на диабет

Какво може да подскаже за това страдание

02.03.2017г. / 11 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора разбират, че имат диабет, когато стане твърде късно. За съжаление, неслучайно диабетът носи прозвището „тихият убиец“. Понякога е трудно да забележим симптомите, че вече е налице това заболяване. Но е добре да знаем, че трябва да обръщаме внимание дори на видимо нямащите нищо общо с диабета прояви и сигнали.

* Статията е информативна. При поява на съмнителни симптоми се консултирайте с лекар. 

Възпаление на венците

Ако имате възпаление на венците вероятно първото, за което ще се сетите е, че страдате от инфекция в устната кухина. Всъщност, зъбните инфекции и тези на венците могат да се свържат с редица заболявания, включително диабет.

Обезцветяване на кожата на някои места

При диабет може да се наруши пигментацията на кожата. Тя може да се обезцвети и да изсветлее, както и да потъмнее. Пигментните петна са характерни за това заболяване заради чувствителността на кожата към инсулина, регулиращ обмяната на глюкозата в тялото.

Странни усещания в краката

Някои пациенти описват усещанията като мравучкане, тръпнене, леки болки с неизяснен на пръв поглед произход. Това е така, защото диабетът уврежда нервната система. Нервните окончания, намиращи се в краката се възпаляват, с течение на времето не се „хранят“ нормално, захарта уврежда чувствителността им и може да изгубите способността за усещане в долните крайници.

Снимка: iStock

В напреднала фаза на нелекуван диабет може да се стигне и до гангрени и ампутация вследствие на разрушени от глюкозата кръвоносни съдове.

Влошаване на зрението

Повишението на нивата на кръвната захар води до увреждане на ретината. Диабетът причинява също така задръжка на течности, които повишават вътреочното налягане. Симптомите са замъглено зрение, влошен фокус, зачервяване и дразнене.

Нужда от дълъг сън

Диабетът е характерен с липсата на енергия у пациентите. Те имат нужда от дълги дремки както през нощта, така и през деня. Нормалната обмяна на веществата предполага освобождаване на достатъчно енергия при метаболизиране на хранителните вещества. При диабет обаче този процес е силно нарушен, затова страдащият има нужда от повече и по-чести почивки.

Коментирай