Здраве и красота

Знаете ли, че... рак на кожата може да се появи и в окото?

Важни факти за рака на кожата

26.04.2017г. / 13 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ракът на кожата е много опасен, тъй като се разпространява бързо и често не се открива навреме поради неглижиране и непознаване на симптомите. Възрастовата граница на това заболяване пада през последните години, което прави младите хора застрашени, особено ако не се взимат нужните мерки за превенция.

За да се предпазим максимално от рак на кожата (меланом) е важно да сме запознати с някои доказани факти за него. Кои са те, вижте в рубриката „Знаете ли, че...?“

Заболеваемостта на млади хора от рак на кожата се увеличава

Според изследвания на клиника Mayo, Минесота, случаите на заболели от меланом жени под 40 години са нараснали многократно от 1970 година насам. Учените отдават това на прекомерното излагане на слънце без предпазни мерки, което допринася за драстичното увеличение на случаите на меланом сред младите. Модата с изкуственото добиване на тен в солариум е другата възможна причина за поява на този проблем в ранна възраст.

Рак на кожата може да се образува и в очите

Очният меланом може да представлява нещо като луничка в ириса на окото. В Северна Америка се диагностицират нови 2000 случая на меланом на окото всяка година.

Ракът на кожата може да се появи на места, неизложени на слънчева светлина

Такива места са например под пениса, във вулвата или вагината, в косата, на ходилата, на свивките на бедрата, около ануса, по вътрешната страна на клепача.

По-тъмната кожа не е защитена от рак на кожата

Не мислете, че хората с по-тъмна кожа са по-защитени от меланом. Чернокожите също страдат от това злокачествено заболяване. Според Американската фондация за рак на кожата разболелите се от меланом за една година са 69% афроамериканци и 93% представители на бялата раса.

Бенките не са единствените видове рак на кожата

Не само бенките са признаци на възможен рак на кожата. Има други кожни образувания, които потенциално биха могли да се развият злокачествено. Познават се по следните симптоми:

  • Асиметрия: бенката е с неправилна форма
  • Контур: краищата са с неправилна форма
  • Цвят: цветът не е еднакъв навсякъде. Може да включва оттенъци на светлокафяво и тъмнокафяво, понякога черно в единия ъгъл или розови, червени, бели и синкави петна.
  • Диаметър: бенката или петното е по-голямо от гумичка на молив
  • Развитие: бенката или петното расте по форма и цвят

Свързани статии

Няма добър вид рак на кожата

Когато кожно образувание, било то петно или бенка, започне да се изражда, то винаги е злокачествено. Меланомът е един от най-смъртоносните видове рак, затова се счита, че няма негова добра форма. Единственото добро нещо, което можете да направите е да следите кожата си регулярно и да взимате навременни мерки.

Слънцето не е единственият фактор за рак на кожата

UV-лъчите на слънцето увеличават риска от рак на кожата, но солариумите са не по-малко опасни. Генетиката също влияе на риска, както и наличието на автоимунни заболявания или употреба на имуносупресори при различни обстоятелства.

Снимки: iStock

Коментирай