Здраве и красота

Защо се будите изморени сутрин?

Навиците, които предизвикват умора още със ставането

17.05.2017г. / 07 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сънят трябва да е ползотворен и да ви накара да си отпочинете. Вместо това често ставаме по-изморени, отколкото сме си легнали. Защо? Къде грешим в ритуалите си преди лягане, които ни карат да се чувстваме по-уморени сутринта?

Злоупотребяваме с коктейлите

Повечето хора обожават да разпускат с приятели на по чаша хубав коктейл, бира или друго любимо питие. Докато го правите може и да ви е приятно, но на сутринта ще разберете колко вреден е този навик. Алкохолът свива съдовете и пречи на доставката на достатъчно количество кислород в мозъка и тъканите. Възпрепятства се производството на мелатонин, а това възпрепятства качествения сън.

Пушите

„Хайде, ще си запаля последна цигара и после си лягам!“ На всеки пушач му минава тази мисъл през главата преди да си легне. Не го правете, защото това също влошава кръвообращението и пречи на съня.

Консумирате тежки и обемни порции

Да вечеряте късно е вредно, а да консумирате големи порции, които се обработват трудно от храносмилателната система е направо пагубно. Това важи както за съня ви, така и за целия организъм. Не се чудете защо ставате уморени и без енергия, ако се храните обилно преди лягане.

Тренирате

Препоръчително е тренировките да се случват сутрин, когато организмът е изпълнен с енергия. Вечер е време за почивка. Имали сте изтощителен ден – не докарвайте организма си до предела на силите му и с изтощителна тренировка. Спете добре, станете по-рано и тренирайте тогава. Така ще се будите много по-бодри с всеки изминал ден.

Свързани статии

Гледате вълнуващи филми

Независимо дали гледате забавни, драматични или страшни филми, те ви вълнуват. Внимавайте какво гледате, защото мозъкът ви ще остане дълго време под влиянието на хормоните, а това ще ви попречи да се събудите бодри и свежи.

Използвате електронни устройства

Електронните устройства преди лягане не само ви разсейват. Тяхната синкава светлина атакува ретината, а това директно възпрепятства секрецията на хормона мелатонин, отговорен за качествения сън.

Снимка: iStock

Коментирай