Здраве и красота

6 ключа към ускоряването на метаболизма

Как да изгаряте повече калории без да гладувате

18.04.2022г. / 12 19ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay.com

Снимка: pixabay.com

Метаболизмът е обект на хиляди изследвания. В стремежа на модерното общество да се пребори с излишните килограми, учените и диетолозите непрекъснато разработват нови теории за разгадаването на това как функционира нашият метаболизъм.

Ето защо метаболизмът е и обект на спекулации и неверни схващания. Повечето хора управляват погрешно своя метаболизъм, заради което битката с наднорменото тегло става все по-трудна.

За да спечелите войната с килограмите, вижте някои важни неща, които трябва да знаете за метаболизма. Така поддържането на оптимално здравословно тегло ще е по-лесно от всякога.

Диетите забавят метаболизма

Колкото по-често правите диети, толкова по-бавен ще става метаболизмът ви. Така когато започнете да приемате отново по-голям брой калории, килограмите ще се залепят направо по старите си места, че и ще натрупате отгоре.

Вместо това намалете приема храна с около 500 калории за ден като включите и леки упражнения. В дългосрочен план това е много по-добра стратегия.

Хроничният стрес забавя метаболизма

Трябва да се има предвид, че диети и упражнения сами по себе си не помагат особено в редукцията на наднорменото тегло. Стресът е един от най-мощните фактори, които пречат на свалянето на килограми. Той пречи на освобождаването на специфични ензими, разграждащи мазнините.

Постенето от време на време помага

Много експерти са против така модерното напоследък детоксикиране чрез сокове, плодове или зеленчукови смутита. То крие рискове за здравето и ефектите му са под съмнение заради често неправилното връщане към нормалното хранене.

Вместо това за по-полезно и ефективно срещу килограмите се смята постенето. Правете го от време на време. През няколко седмици изчиствайте организма си от тежки и мазни храни. Наблягайте на плодове и зеленчуци, но без да гладувате.

Вдигайте тежести

Не само кардиото е добър начин за сваляне на килограми. Вдигането на тежести е много важно за редуцирането на мастната тъкан. Не става дума за вдигане на екстремни тежести като щангите. За дамите е достатъчно да правят редовни упражнения с гирички като почиват през 2-3 минути между повторенията. Това ускорява метаболизма.

Свързани статии

Ключът е в протеините

Наблягайте на растителните протеини, както и на бедните на наситени мазнини животински протеини. Те са съществени за изграждането на мускулна маса и редукция на мастната тъкан.

Вземете предвид някои заболявания

Някои хронични заболявания или моментни състояния могат да повлияят метаболизма като го забавят. Сред тях са заболяванията на щитовидната жлеза, предиабетът, остеоартритът, ревматоидният артрит, синдромът на поликистозните яйчници.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 1 година )
Свободно време