Здраве и красота

Безобидни симптоми, които могат да подсказват за сериозен проблем

Обърнете им внимание

11.06.2017г. / 06 23ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Симптомите на различните заболявания и състояния могат да се припокриват. А най-коварното е, че животозастрашаващи заболявания или опасни за здравето моментни състояния могат да бъдат предхождани от незначителни на пръв поглед симптоми. На тях рядко обръщаме внимание, а не трябва.

Кои симптоми изглеждат безобидни, но могат да са сигнал за опасен здравословен проблем?

Почеркът ви започва да се изменя

Всякакви промени във фината моторика на ръцете е тревожен сигнал. В много случаи измененията в писането подсказват за вече развиваща се болест на Паркинсон. Ако почеркът се изменя, определено нещо не е наред.

Усещате кожата си различна

Суха, сърбяща кожа – често срещан проблем, на който надали веднага бихте обърнали внимание. Ако се дължи на сезонните изменения в климата и въздуха, добре. Но ако се появи внезапно, потърсете лекарско мнение, защото това може да е признак на високо кръвно налягане или бъбречни проблеми.

Дъхът ви има плодов вкус

Много приятно – тъкмо сте се отървали от лошия дъх! Не обръщате внимание на това, отдавате го на нещо, което сте яли. Истината е, че плодовият вкус в устата е тревожен сигнал за излишни захари в кръвта или диабет.

Изведнъж започвате да се затруднявате да пресмятате

Ако по принцип сте зле по математика открай време, това надали е тревожно. Но ако досега не сте имали проблеми със сметките наум, а сега са се появили затруднения в пресмятането, това може да е началото на болестта на Алцхаймер.

Затруднявате се при изкачване по стълби

Едва си поемате дъх, когато катерите стълби, дори да не са много? Това може да е симптом на сърдечносъдово заболяване или хронична обструктивна белодробна болест.

Чувствате се замаяни, когато се изправите

Замаяността при изправяне може да се дължи както на внезапно ставане, така и на дехидратация, лишаване от някои хранителни вещества, анемия, проблеми с вътрешното ухо, сърдечносъдови заболявания.

Непрекъснато ви се ходи по малка нужда

Честото уриниране може да е сигнал не само за инфекции на пикочните пътища, но и на диабет, проблеми с простатата при мъжете, някои видове рак.

Коментирай