Здраве и красота

Многобройните ползи за здравето от фурмите

Фурмите са истинска златна мина

18.06.2017г. / 07 35ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Фурмите са богати на хранителни вещества, които стимулират естествените оздравителни процеси в тялото. Те са богати на различни витамини и минерали. Богат източник са на енергия, захари, фибри. Те доставят на организма калций, желязо, фосфор, натрий, калий, магнезий, цинк, рибофлавин, тиамин, ниацин, фолати, витамин А и К.

Изобщо, фурмите са един прекрасен продукт от природата, който заслужава специално място на трапезата ви и като заместител на захарта и подсладителите.

Какви са ползите за здравето от фурмите?

Регулират запека

Фурмите са невероятно богати на фибри, заради което запекът остава в историята. Те регулират перисталтиката на червата, стимулират движението им и ускоряват метаболизма. Разтворимите фибри във фурмите правят истински чудеса, най-вече с дебелото черво.

Здрави и силни кости

Фурмите се борят успешно с остеопорозата. Гореспоменатата богата палитра минерали в тях прави костите по-здрави, силни и неподатливи на лесно чупене.

Срещу анемия

Минералите във фурмите играят роля и в борбата с анемията. Те са богати на желязо, което е дефицитно при страдащите от анемия. Похапването на няколко фурми на ден помага за преборване на умората и мудността, причинени от анемията.

Потискат алергиите

Сред дългия набор от полезни вещества във фурмите се съдържа и сяра. Тя има свойството да потиска алергичните реакции, включително сезонни алергии, алергии, причинени от прах, животни.

Контролират теглото

Макар да са сладки, фурмите имат свойството да регулират теглото заради наличието на фибри и бавно разградими въглехидрати в състава си. Ето защо са подходящи при диети и режими за отслабване.

Повишават енергията в тялото

Ако се чувствате отпаднали, сънливи и непродуктивни, хапнете няколко фурми. Те ще ви дадат енергиен тласък. Това се дължи на захарозата, фруктозата и глюкозата в състава им.

За здрава нервна система

Витамините и минералите във фурмите укрепват нервната система. Калият е важен електролит, който помага за по-лесното протичане на импулсите между отделните нервни клетки.

За здраво сърце

Не на последно място фурмите играят важна роля за здравето на сърдечносъдовата система. Приемайте по няколко фурми сутрин на гладно срещу висок холестерол. Калият в тях пък балансира и кръвното налягане.

За сексуална мощ

Фурмите увеличават сексуалната издръжливост и стимулират производството на плодовити сперматозоиди при мъжете.

Снимки: pixabay

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати