Здраве и красота

Здравословни ползи от съня

Намалява риска от затлъстяване

25.06.2017г. / 08 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Знаете ли, че редовният и пълноценен сън намалява рисковете от развитието на диабет тип 2? Предимствата на съня оказват въздействие върху почти всяка област от живота. Хроничното лишаване от сън може да доведе до редица сериозни медицински състояния, включително затлъстяване и диабет. Споделяме няколко здравословни ползи от пълноценния сън.

Сънят помага да възстановим тялото си.

Когато спим телата ни синтезират допълнителни протеинови молекули, което помага да се засили способността ни да се борим с инфекциите и да бъдем здрави.

Тези молекули помагат на имунната ви система да подобри тялото на клетъчно ниво, когато сме подложени на стрес или на замърсители, бактериални инфекции.

Сънят е важен за здравето на сърцето.

Ежедневният стрес и динамика подлагат на сериозни изпитания сърдечносъдовата ни система. Високите нива на „възпалителни маркери“ са свързани със сърдечни заболявания и удари. Пълноценният сън може да помогне за поддържането на добри стойности на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Сънят спомага за контролиране на телесното тегло.

Редовният и пълноценен сън играе важна роля в регулирането на хормоните, които повлияват и контролират апетита ни. Проучванията показват, че когато тялото е лишено от сън, нормалните хормонални баланси се нарушават и апетитът се повишава.

За съжаление това повишаване на апетита не води до желание за здравословни храни, а по-скоро за храни с високо съдържание на калории, мазнини и въглехидрати. Ето защо, когато се опитвате да отслабнете е важно да спите достатъчно

Сънят намалява стреса.

В допълнение добрият сън може да помогне за понижаване на нивото на стрес и тревожност. Чрез регулиране синтеза на хормони на стреса, се намалява и рискът от покачване на кръвното налягане.

От друга страна стресът причинява дегенерация на клетките, което е причина за преждевременното стареене на организма. Ето защо трябва да спите достатъчно, за да може да релаксирате пълноценно.

Свързани статии

Сънят подобрява паметта.

Вероятно сте забелязали, че всеки път, когато сте недоспали съзнанието ви сякаш е замъглено. Нивата на концентрация са намалели. Редовното недоспиване води до проблеми с паметта, което пречи на нормалния ритъм на живот.

Редовният сън елиминира тези трудности, защото докато спите, мозъкът ви е зает с организиране и съпоставяне на спомени.

Едно от големите предимства на съня е, че позволява на мозъка ви да обработва по-добре нови преживявания и знания, като увеличава вашето разбиране и запаметяване.

снимка: pixabay

Коментирай