Здраве и красота

5 неща, които се случват, когато не четкате езика си

Увеличава се рискът от гингивит

25.07.2017г. / 10 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Мийте зъбите си два пъти на ден за добро орално здраве! Това е правило, което всеки от нас започва да чува от детството. Според специалисти, освен правилното четкане на зъбите, трябва да се погрижим и за почистването на езика си.

Почистването на езика е много важно за поддържане на цялостното дентално здраве. Само няколко минути са необходими, за да го изчеткате със специален уред за тази цел (продава се в аптеките) или с помощта на четка за зъби, която има специална грапава част за четкане на езика.

Въпреки съветите на специалистите много хора пропускат четкането на езика и дори не предполагат до какви усложнения би могло да доведе това. Вижте някои от тях.

Нарушаване на вкуса

Всеки иска да усеща вкуса на любимите си храни и да му се наслади максимално. Когато не почиствате езика си от бактериите, мъртвите кожни клетки и частици от храна, те покриват трайно вашите вкусови рецептори. Ако не почиствате езика си всеки ден, това може да се отрази на усещанията ви за храна, дори може да загубите и апетит.

Ефикасен еликсир срещу лош дъх

Поява на халитоза

Лошият вкус в устата и появата на лош дъх са номер едно странично действие в резултат на нередовно почистване на езика. Бактериите, които се задържат на езика ви, водят до появата на неприятна миризма, а това само ще намали възможността ви за свободна комуникация, дори може да се отрази и на самочувствието ви.

Поява на гингивит

Ако искате да намалите риска от появата на гингивит (възпаление на венците), който е съпроводен с кървене, подуване и зачервяване на венците, четкайте редовно езика си. Бактериите, които се натрупват върху него, могат да засегнат и други части в устната кухина. Ако гингивитът не се лекува навреме, може да премине към периодонтална болест.

Често срещани причини за лош дъх в устата

Гъбична инфекция

Нередовното четкане на езика увеличава риска от появата на гъбична инфекция, наречена млечница. Млечницата се развива не само при бебетата, но може да възникне и при възрастните в резултат на лоша орална хигиена, съпровождащи заболявания, тютюнопушене и други. Третирането ѝ изисква лекарска консултация и може да отнеме седмици.

Свързани статии

Поява на „черен космат език“

Непочистването на езика със сигурност ще даде отражение върху неговата естетика. Налепите по езика променят своя цвят и когато разговаряте с човек в такова състояние, езикът му сякаш е покрит с мъх, но всъщност не е. Просто непочистения език изглежда зле и създава подобна асоциация. Освен че ще изглежда отблъскващо, „косматият език“ е съпроводен с лош дъх, сърбеж, дразнене.

Коментирай