Здраве и красота

4 храни при киселинен рефлукс

Облекчават връщането на киселини в хранопровода

29.07.2017г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Киселинният рефлукс е мъчително състояние, при което в хранопровода навлизат киселини от стомаха. Те оставят изгарящо усещане в гръдния кош. В дългосрочен план киселинният рефлукс може сериозно да увреди хранопровода и устната кухина.

Някои фактори могат да увеличат риска от възникване на рефлукс:

  • Бременност
  • Наднормено тегло
  • Употреба на алкохол
  • Пушене

Някои лекарства също могат да предизвикат връщане на киселини в устната кухина. Късната вечеря, мазните, пържени и панирани храни предизвикват рефлукс, както и прекалено обилното хранене.

Как да се справим със стомашните киселини

За щастие някои храни имат свойството да облекчават свръхпроизводството на стомашни киселини и предотвратяват обратното им навлизане в хранопровода. Кои са те?

Папая

Папаята съдържа ензим, наречен папаин, който допринася за улесняването на храносмилането. Този плод е изграден от голямо количество фибри, което допълнително облекчава обработката на храната. Всички тези фактори потискат връщането на киселини и симптомите на рефлукс.

Гел от алое вера

Алое се използва за лечебни цели от векове. Това не е случайно предвид полезните му свойства. Сокът или гелът от алоето помагат не само при кожни раздразнения, изгаряния, диабет тип 2, но и при стомашни и чревни нарушения. Противовъзпалителните свойства на алоето потискат киселините и намаляват възпалението по лигавицата на хранопровода.

Изгаряща гръдна болка по време на бременност

Банан

Бананът има кашеста и мека текстура, която успокоява стомаха. Той е алкален плод, който тушира киселинността в стомаха и успокоява раздразнената лигавица на хранопровода. Нишестето в бананите полепва по стените на стомаха и хранопровода като ги предпазва от вредното влияние на киселините.

Дъвка с канела

Дъвката увеличава производството на слюнка, но пък тушира стомашните киселини. Смесете обикновена нементова дъвка с щипка канела, за да успокоите раздразнената лигавица и да потиснете рефлукса. Активните вещества в канелата имат невероятни свойства в тази посока.

Коментирай