Здраве и красота

7 причини за поява на крампи

Какво предизвиква мускулни схващания

18.11.2020г. / 18 34ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Крампи в крайниците, най-вече в мускулите на краката, могат да се появят поради много причини. Кои са най-често срещаните сред тях?

Дехидратация

Дори леката фаза на дехидратация може да накара мускулите да потрепват или болезнено да се свият. Ако тренирате, движите се активно или просто сте в движение през деня, но не пиете достатъчно вода, крампите ви може да са предизвикани от дехидратация.

На какво се дължат някои коремни и стомашни неразположения

Дефицит на минерали

За да провеждат нервните сигнали, на мускулите са им необходими определени електролити. Тези електролити представляват минерали с определен заряд. Сред тях са магнезий, калций, калий, фосфор, натрий. Ако изпитвате дефицит на някой от тези минерали, ще се появят крампи в краката.

Бременност

По време на бременността хормоните се променят, както и нивата на повечето съединения в тялото. Също така под тежестта на нарастващия плод мускулите може да търпят известни затруднения, предизвикващи крампи.

Бременността също е период с възможен риск от дефицит на магнезий и фосфор, заради което лекарят ви може да сметне, че трябва да взимате добавки.

Прекалено изтощение

Изтощителните тренировки, които водят до преразход на енергия и крайна умора на мускулите, могат да предизвикат крампи в крайниците. Прекалено интензивните тренировки са риск не само за мускулите, но и за нервната и сърдечносъдовата система.

За какви здравословни проблеми подсказват краката ви?

Свързани статии

Натоварвате едни и същи мускули

Някои спортове предполагат натоварване само на определени мускулни групи, например колоезденето и тичането. Те атакуват предимно мускулите на краката, заради което при претоварването им се случват силни и болезнени крампи.

Продължително стоене или седене

Нито едното не е полезно за тялото. Трябва да има баланс между активното и пасивното състояние на организма през деня. Продължителното седене и стоене натоварва краката и предизвиква крампи, кръвоизливи, спукани капиляри, спадане на сводовете на ходилата.

Прием на лекарства

Приемът на някои лекарства също може да предизвика поява на спазми в мускулите. Запознайте се детайлно с упътването на медикаментите, които взимате.

Коментирай