Здраве и красота

Случаите, в които никога да не използвате ексфолиант за тяло

Кога вашият скраб е опасен за кожата

23.08.2017г. / 12 41ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Използването на скраб за тяло или ексфолиант за лице е полезно за кожата, тъй като премахва мъртвите клетки и провокира регенерирането на нови. Кожата става гладка и мека, а усещането е прекрасно при допир.

Има обаче определени случаи, в които не трябва да ползвате ексфолиант. Кои са те?

При слънчево изгаряне

Не правете грешката да ексфолирате кожата, когато тя е загоряла на слънцето. Някои хора погрешно смятат, че използването на скраб помага за по-бързото оздравяване и премахване на мъртвата кожа. Това само може да влоши положението на изгорялата ви кожа и да я раздразни силно, което затруднява и лечението ѝ.

Страхотни ексфолианти за тяло

След операции

Всяко ексфолиране в зоната на тялото, претърпяла хирургическа интервенция, е опасно и намалява скоростта на естественото заздравяване. Могат да се образуват допълнителни белези, възпаления, раздразнения, отоци, потенциални разкъсвания.

След употреба на изсветляващи кожата продукти

Ако наскоро сте ползвали продукти, които изравняват или изсветляват тена на кожата не трябва да използвате скраб за тяло след това. Възможна е поява на хиперпигментация с потенциални усложнения. Още по-рисково става, ако използвате коригиращи тена продукти през лятото, когато слънцето е силно и сте изложени на UV-лъчите.

4 домашни ексфолианта за крака

Употребата на скраб след това е забранена. Дори употребата на изсветляващи продукти през лятото е рискова. Консултирайте се с дерматолог, който да ви насочи кога е най-подходящо да използвате такива продукти.

Свързани статии

Преди или след химически пилинг

Химическият пилинг предизвиква отделяне на най-горния слой на кожата. Напълно излишно, дори опасно е да я третирате допълнително с ексфолиант след това. Това само може да увеличи риска от изгаряне на кожата, лезии, зачервявания и раздразнения, инфекции и подуване.

След ухапване от насекоми

Голяма грешка е да ексфолирате кожата на мястото, където има ухапване от насекомо. Това създава риск от разпространение на токсините, навлезли от ухапването на насекомото, което може да влоши симптомите.

Вместо това използвайте локални антихистамини, противовъзпалителни средства, кортизолови кремове и студени компреси.

Коментирай