Здраве и красота

Рискове за здравето от пушенето на наргиле

Увеличава се опасността от туберкулоза и рак

30.08.2017г. / 12 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В последните години то се е превърнало в мода, особено сред тийнейджъри и младежи. Предлага се във все повече дневни и нощни заведения, а всеки, който желае може да си го закупи и да се отпуска с него у дома. Пушенето на водна лула или наргиле – модата, която крие редица рискове за здравето, въпреки че някои смятат това за по-безопасно от пушенето на обикновени цигари.

Наргилето произлиза от Индия, но е широко разпространено в арабския свят. То има няколко различни версии. Най-често срещаното има съд за вода, чашка, в която се поставя тютюнът, бору – тръба, от която идва ароматния дим.

Специалният тютюн в него може да е смесен с различни аромати, които представляват около 80% от обема. С наргиле могат да се пушат билки, плодове. Изследванията показват, че пушенето на наргиле не е по-малко вредно от пушенето на цигари и крие редица рискове за здравето, сред които:

Кашлица и гадене

Американската пулмологична асоциация информира, че твърде рязкото инхалиране по време на пушене с наргиле може да доведе до кашлица. Пушекът от наргилето съдържа по-малко никотин в сравнение с този от цигарите, затова и пушачът на наргиле поема повече дим, в който обаче канцерогенните катрани са в не по-малко количество, отколкото в цигарите.

Димът от наргилето може да има по-високо съдържание на тежки метали и въглероден оксид в сравнение с цигарения дим, поради изгарянето на въглен върху тютюневата смес.

Според някои проучвания 45-минутно пушене на наргиле е еквивалентно на пушенето на 50 тютюневи цигари.

Еликсир за пушачи, който прочиства дробовете

Увеличава се рискът от рак

Въз основа на предположението, че водата филтрира дима и намалява излагането на токсични вещества, много хора възприемат наргилетата като по-малко вредни в сравнение с цигарения дим, който може да причини рак. Въпреки това, наргилето също може да увеличи риска от рак.

Наргилето използва въглен за загряване на тютюна, което води до изпарения, съдържащи високи нива на въглероден оксид, канцерогенни полиароматни въглеводороди и други токсични вещества, причиняващи рак.

Проучванията установяват, че пушачите на наргилета имат по-високи нива на карциноембрионален антиген в кръвта, което е свързано с образуването на тумори. Димът от водната лула може да увеличи риска от рак на устата, белите дробове, стомаха и хранопровода, на панкреаса.

Намалява нивото на кислорода в кръвта

Едно от основните токсични вещества присъстващи в дима от наргиле е въглероден окис, който намалява способността на кръвта да доставя кислород до всички части на тялото, което може да доведе до редица здравословни проблеми, вариращи от анемия до инсулт.

Скрити признаци на предиабетно състояние

Увеличава риска от белодробни проблеми

От общо дразнене в гърлото, кашлица и хрипове, тези, които пушат наргилета са изложени на голям риск от развитието на респираторни и белодробни проблеми, дължащи се на вдишване на високи нива на въглероден окис.

Свързани статии

Димът от наргиле съдържа високи нива на фини прахови частици, които се установяват в белите дробове. Изследванията показват, че пушенето на наргиле увеличава риска от заболявания като туберкулоза и хроничен бронхит.

Може да причини сърдечни заболявания

Токсичните вещества от пушенето на наргиле могат да повлияят на здравето и функциите на артериите. Също така пушенето на водна лула е свързано с повишение нивата на триглицеридите, което е основен рисков фактор за развитие на коронарна болест на сърцето.

Не на последно място, пушенето на наргиле води до пристрастяване.

Снимка: istock


 

Коментирай