Здраве и красота

Етерични масла при менопауза

Доверете се на техния аромат

09.10.2017г. / 11 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менопаузата е естествена част от това да бъдеш жена. Въпреки това, тя може да причини неприятни симптоми като горещи вълни, ниско либидо, безсъние и тревожност. И докато хормонозаместителната терапия може да ви помогне, може да потърсите по-естествени възможности за облекчаване на неразположенията.

Етеричните масла са чудесни. Тях може да ги добавяме към релаксиращите вани, ароматните лампи у дома, да посещаваме ароматерапия. 

Вижте които са едни от най-добрите масла при менопауза. 

Масло от лавандула

От тревожност до тъга, менопаузата може да предизвика и проблеми с концентрацията, паметта. За щастие, лавандуловото етерично масло може да намали тези неразположения, насърчавайки релаксацията и спокойствието. Благодарение на неговия приятен аромат, се намалява секрецията на кортизол, който е хормон на стреса. 

Масло от нероли

Хормоналните промени свързани с менопаузата може да доведат до повишено кръвно налягане и ниско сексуално желание. Ако имате тези симптоми, етеричното масло от нероли, може да бъде вашето ароматно решение. 

Според някои изследвания ароматът на маслото може да намали по естествен път високо кръвно. Също така, нероли облекчава стреса и действа като афродизиак. 

Етерични масла при депресия

Масло от рози

Розовото етерично масло е едно от най-добрите за облекчаване на неразположенията свързани с менопаузата. Добавяйки го към кремовете и лосионите за тяло, приятният масаж с него може да облекчи горещите вълни, болките в ставите, но и да подобри настроението. 

Масло от градински чай

Менопаузалната депресия и тревожност могат да се облекчат и с етерично масло от градински чай. Според изследвания, ароматът му влия върху нивата на допамин - невротрансмитер, който контролира чувствата на удоволствията. Маслото може да подобри и когнитивната функция, тъй като по време на менопауза е възможно да настъпят проблеми с концентрацията. 

Най-добрите етерични масла за отслабване

Масло от мента

Ако страдате от горещи вълни, помислете за използването на етерично масло от мента. Неговият охлаждащ ефект ще се усеща невероятно върху кожата ви. Независимо от това, не забравяйте да го разредите преди приложението.

Свързани статии

Може да го комбинирате с вода в шише с пулверизатор, да го добавите към душ гелове, кремове за тяло. 

Масло от кипарис

Етеричното масло от кипарис, насърчава чувство на комфорт и спокойствие, но има благоприятен ефект и върху тревожността и горещите вълни. Може да го комбинирате и с други аромати, като масла от цитруси, масло от мента. 

Снимка: istock

Коментирай