Здраве и красота

Ползите за здравето от активния въглен

За какво още помага той

13.09.2017г. / 06 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Активният въглен се използва като средство за неутрализиране на токсини в организма. Дава се при отравяния заради свойството му да се свързва с различни свободни радикали. Прилага се още при леки форми на диария и проблеми със стомашно-чревния тракт.

Освен тези свои ползи обаче активният въглен има още полезни свойства за организма.

1. Премахва подуването.

Активният въглен се използва в аюрведа като средство за намаляване на газовете в коремната област и подуването. Той облекчава храносмилателната система и успокоява стомашно-чревния дискомфорт.

Канелата и многобройните ѝ ползи за здравето

2. Изчиства кожата.

Активният въглен е полезен в борбата с акнето и други кожни проблеми. Той прониква дълбоко в порите на кожата и атакува бактериите и замърсяванията, както и свободните радикали. Маските с активен въглен са много ефикасни при мазна кожа.

3. Помага при махмурлук.

След тежка алкохолна вечер активният въглен помага за бързото възстановяване, премахване на главоболието и световъртежа.

4. Филтрира питейната вода.

Ако се притеснявате, че водата от чешмата е много мръсна, филтрирайте я с активен въглен. Той е клинично доказан като пречистващо средство за дезинфекция на питейна вода. Отстранява органичните примеси във водата и остатъчните дезинфектанти във водопроводната мрежа.

Здравословни ползи от тиквените семки

5. Избелва зъбите.

Храносмилането започва още в устата. Ето защо устната кухина и зъбите са под постоянната атака на разлагащи се хранителни остатъци. Активният въглен помага за премахване на токсините и бактериите от устата, балансиране на pH и избелване.

6. Намалява холестерола.

Високият холестерол може да се регулира с подходяща диета. Активният въглен е чудесно допълнение към нея, защото има свойството да разгражда натрупалия се холестерол и да предотвратява образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове.

Коментирай