Здраве и красота

6 странни промени в тялото по време на месечния цикъл

Особени изменения, които обаче не са рядкост

04.10.2017г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструалният цикъл крие множество тайни. Той променя тялото на жените по всевъзможни начини, някои явни, други скрити и неподозирани.

Повечето хора свързват менструацията с болки и спазми, но тя може да промени незабележимо тялото на жените, когато настъпи.

По какви странни начини менструалният цикъл може да промени тялото ви?

1. Гласът се изменя.

Скорошно проучване установява, че жените, които не използват противозачатъчни хапчета могат да получат леко снижаване на гласа в по-ниския регистър. Тази промяна е трудно забележима, но е много възможна. Заслушайте се следващия път.

Митове за менструацията

2. Може да се появи болка в устата или челюстта.

Експертите смятат, че хормоналните промени по време на менструацията могат да повлияят върху способността на тялото да се бори с инфекциите и възпаленията. Ето защо по време на менструацията венците или зъбите ви може да се окажат по-чувствителни.

3. Търпимостта към болка намалява.

По време на менструалния цикъл прагът на болка спада. Жените стават по-податливи на болка, която в други моменти от месеца могат преспокойно да изтърпят. Това се дължи на промените в хормоналните нива, спазмите и болката, които така или иначе са налице по време на менструацията.

Причини за наличието на болезнена менструация

4. Възможни са смущения в ходенето до тоалетна.

Най-често се наблюдава поява на разстройство, но при някои жени е възможна поява и на запек.

5. Може да станете малко по-тромави.

Внимавайте малко повече по време на месечния цикъл, защото е възможно да станете малко по-тромави и непохватни. Може да падате или да залитате по-лесно, затова е нужно повече внимание, за да се предпазите от наранявания. Това явление се дължи на задръжката на течности по време на менструацията, които влияят негативно на мозъчната дейност.

6. Сънят се нарушава.

По време на менструалния цикъл качествената почивка през нощта е силно нарушена. От една страна това е така заради кръвотечението и спазмите, от друга – заради главоболието, гаденето, невъзможността да си намерите място, повишената уморяемост, колебанията в настроението.

Коментирай