Здраве и красота

Защо калият е толкова важен за организма?

Важен минерал, който регулира редица процеси

08.10.2017г. / 08 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Калият е важен минерал, определян като водоразтворим електролит. Той е от голямо значение за положително заредените йони в тялото, превеждащи нервните импулси в организма и спомагащи за извършването на редица процеси.

Значението на калия често бива подценено, а не трябва. Той е есенциален за здравето на много органи и системи.

Кои са най-добрите източници на калий?

Обикновено най-големи количества калий съдържат рибата, плодовете и зеленчуците. Сред тях са авокадо, цвекло, бобови, картофи, сладки картофи, спанак, грах, банани, ядки.

За какво помага калият?

Помага за протичането и регулирането на баланса на течности

Натрият, намиращ се главно в солта, е важен минерал, който обаче в големи количества предизвиква задръжка на течности. Калият за разлика от натрия регулира този воден баланс и осмотичното налягане в клетките. Това предотвратява техния разпад и стимулира правилното делене.

Защо магнезият е толкова важен за здравето ни?

Правилният обмен на течностите в тялото е от огромно значение за сърдечносъдовата система, кръвното налягане и здравето на кръвоносните съдове.

Важен е за нервната система

Нервната система работи чрез предаване на електрически съобщения между мозъка и тялото. Тези съобщения се предават под формата на нервни импулси и помагат за съкращаването на мускулите. Рефлексите, сърдечният ритъм – всичко се контролира от нервните импулси.

Защо витамин K е важен за здравето?

Без необходимите електролити нервните импулси не могат да бъдат предавани и приемани правилно. Ето защо калият е от такова голямо значение за нервната проводимост.

Регулира сърдечносъдовата система и мускулните съкращения

Нервната система контролира мускулните съкращения, включително тези на сърдечния мускул.

Помага за намаляване на кръвното налягане

Почти всеки втори човек в света страда от хипертония или някаква форма на колебание в кръвното налягане. Калият намалява този рисков фактор за сърдечносъдовата система.

Помага в защитата срещу инсулти и инфаркти

Намаленият приток на кръв в мозъка е една от главните причини за инсулт. Всяка година стотици хиляди хора по цял свят умират от мозъчен удар или остават трайни инвалиди.

Редица проучвания показват, че богатата на калий диета намалява риска от инсулт с до 25%.

Помага за намаляване образуването на камъни в бъбреците

Основният минерал в бъбречно-каменните образувания е калцият. Няколко проучвания по темата сочат, че калиевият цитрат понижава нивата на калций в урината. По този начин калият помага на бъбреците да не отлагат минерали в паренхима си.

Коментирай