Здраве и красота

6 начина да помогнем на човек с паник атака

Какво е важно да знаем за паническото разстройство

12.10.2017г. / 06 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Паник атаката или още паническа атака е вид тревожно разстройство, което прави ежедневието трудно и понякога силно засегнато.

Паник атаките могат да бъдат особено разрушителни и ужасяващи. Те настъпват без предупреждение и предварителни симптоми. Имат външни проявления, включващи изкривяване на крайниците и лицето.

Физически признаци на депресия

Ето защо свидетелите на подобна паник атака често се плашат и не знаят как да реагират.

Какво трябва да знаете, ако трябва да помогнете на човек с паник атака?

1. Останете спокойни.

От голямо значение е да сте спокойни, за да можете адекватно да помогнете. Това ще е от полза за човека, който е изпаднал в криза, тъй като ще ви се довери и ще преживее атаката по-лесно и бързо. На вас пък ще ви е по-лесно да съберете мислите си преди да реагирате.

2. Създайте тиха и комфортна обстановка.

Ако сте в компанията на познат или близък, който изпада в паник атака и се намирате на шумно и претъпкано място, постарайте се да го изведете навън на чист въздух. Може дори да го накарате да повърви с вас, за да отвлече вниманието си от паническия пристъп и да успокои нервната система с малко движение.

3. Попитайте човека дали има лекарства, които трябва да приеме.

Хората, диагностицирани с паническо разстройство, могат да приемат специфични медикаменти, предписани от лекар. По време на пристъп обаче не е сигурно, че пациентът ще се сети да вземе лекарствата. Постарайте се да осигурите бързо чаша вода и отворете прозореца, ако сте в затворено помещение.

Тревожни сигнали, че детето страда от психически проблем

4. Попитайте дали трябва да се свържете с някого.

Можете да станете свидетел на паник атака на непознат човек. Информирайте се дали има близки, на които да се обадите за помощ.

5. Говорете спокойно и състрадателно.

При хора с тревожни и панически разстройства е важно да се действа възможно най-спокойно и с внимание. Не издавайте собственото си напрежение, защото ще влошите ситуацията. Колкото по-успокояващо е вашето поведение, толкова по-лесно се овладява атаката.

6. Не оставяйте човека сам, дори да ви моли да го направите.

Паник атаките са непредсказуеми. Всеки път страдащият може да реагира по различен начин. Ако ви моли да го оставите сам, не го правете, а просто се отдръпнете и го оставете да се почувства по-свободен от присъствието ви без да го изпускате от поглед.

Коментирай