Здраве и красота

6 ползи от доматите в грижата за красотата

Истинско вълшебство за красива кожа

28.10.2017г. / 06 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Доматите имат невероятно много ползи за организма, включително и в красотата. Те са много богати на антиоксиданти, които забавят стареенето и се борят с възпалителните процеси в кожата.

Ако имате суха кожа, никога не правете тези неща!

Наличието на големи количества витамин С има стягащи свойства, а ликопенът потиска секрецията на излишен себум.

Защо доматите са безценни в грижата за красотата?

1. Облекчават акнето.

Природните стягащи ефекти на доматите са водещи в борбата с акнето. Те стягат порите, намаляват себума и лъщенето и правят кожата значително по-балансирана. Ако имате мазна кожа, правете маски с домати по-често. Те помагат и за по-бързото избледняване на белезите от акне.

2. Премахват нежелания тен.

Изпекли сте се на потник и не искате деколтето ви да изглежда сякаш сте копали в градината часове наред под жаркото слънце? Използвайте домати, за да отстраните нежелания тен. Ликопенът и витамин С в доматите имат свойството да изравняват тена. Направете си паста от домати заедно с люспите и я нанесете върху засегнатите места. Изчакайте да изсъхне напълно преди да изплакнете.

15 натурални лека за суха кожа

3. Свиват порите.

Естествените киселини в доматите свиват порите и правят кожата по-гладка и здрава. Направете си пюре от пресни домати, смесете го с малко прясно изцеден лимонов сок и направете маска на лицето за 15 минути. Прилагайте я през ден, за да усетите ефекта на свиване на порите, намаляване на омазняването и лъщенето.

Свързани статии

4. Изсветляват тена на кожата.

Както споменахме, доматите имат избелващи свойства. Те премахват пигментните петна и тъмните кръгове около очите.

5 стъпки за блестяща кожа

5. Помагат за избледняването на луничките.

Луничките не са лесни за премахване по естествен път, но могат да бъдат туширани. Направете това с помощта на доматена паста, смесена със смлени овесени ядки и лъжица кисело мляко. Нанесете сместа с кръгообразни движения върху лицето. Масажирайте така 5-6 минути, след това оставете маската да подейства още 10 минути преди да изплакнете.

6. Забавят появата на бръчки.

Ликопенът и антиоксидантите в доматите допринасят за забавяне на стареенето, намаляване появата на бръчки, пигментни петна и други признаци на преждевременно остаряване на кожата.

Коментирай