Здраве и красота

6 полезни употреби на лайката

Здравословни ползи от прекрасната билка

15.10.2017г. / 06 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Билките често биват подценявани. Смятаме ги за леки и недостатъчно мощни в тяхното въздействие върху здравето и организма.

За повечето хора билките са начин да ароматизират дома или ястията си. Те обаче имат по-силно действие, отколкото предполагаме.

Една такава подценявана билка е лайката. Тя е растение, което има редица ползи за организма и може да подпомогне здравословното състояние по много начини.

Кои са най-силните предимства на лайката?

Успокоява тревожността и безпокойството

Лайката има свойството да отпуска нервната система. Тя намалява тревожността и безпокойството. Това я прави добър приятел в превенцията на депресия и заболявания, свързани с повишени нива на стрес в организма.

Билки и подправки, които подобряват сексуалността

Изследванията показват, че лайката има успешно влияние при пациенти с генерализирано тревожно разстройство.

Подобрява функцията на червата

Екстрактите от лайка и отварите от прекрасната билка помагат за подобряване функцията на червата и тяхната перисталтика. Чаят от лайка е ефикасен при стомашни болки, спазми, успокоява язви и симптоми при гастрит.

За по-светла коса

Изследванията показват, че екстрактът от лайка прави русия цвят още по-наситен и златист. Извлекът от лайка се използва като съставка в редица бои за коси. Билката улеснява изсветляването на косата, предизвикано от ултравиолетовите лъчи като едновременно с това отразява лъчението на слънцето.

Билки за по-добра памет и концентрация

За да се възползвате от тези ефекти на лайката, изплаквайте косата си с отвара от билката след измиване на косата.

Успокоява кожни раздразнения

Лайката има успокояващ ефект. Тя тушира възпаленията и има хидратиращи свойства. Успешно лекува алергични реакции, дерматити, изгаряния, екземи, успокоява сухотата при псориазис.

Намалява болките

Лайката е известна и с полезните си свойства в потискането на болки по тялото и намаляване на инфекциите и възпаленията. Маслото от лайка, приложено върху кожата, се бори с мигрената, болките при схващания на мускулите, синдром на карпалния тунел, болки след раждане, болки в ставите.

Помага и на домашните любимци

Изплакването на козината на животните с лайка намалява възпаленията и кожните раздразнения. Тя помага за намаляване на сърбежа и чесането при кучета и котки. Може да се прилага и вътрешно за лечение на язви, болки в корема и безпокойство.

Коментирай
6 rate up comment 1 rate down comment
Лайк ( преди 6 години )