Здраве и красота

Притеснителни причини за окосмяване по брадичката

На какво се дължи

10.11.2017г. / 11 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гъстата буйна коса е повод за гордост у всяка жена, която я притежава. Дамите, които не могат да се похвалят с красива коса могат само да завиждат на късметлийките.

Мястото на косата е на главата. Лошото е, че понякога нежелани косми се появяват на места, на които не бихме искали да ги виждаме. Такова едно място е брадичката.

Космите на брадичката са не просто козметичен проблем. Те могат да подсказват много повече, отколкото предполагаме.

Хитра маска за премахване на окосмяване около устните

Причините за поява на окосмяване по брадата при жени не е случайно и в повечето случаи е симптом на по-сериозен вътрешен проблем.

Преди всичко трябва да се отбележи, че повечето жени имат единични косми по брадичката, които се появяват всеки месец. Те се считат за напълно нормални. Проблем е, когато тези косми започнат да стават повече, по-тъмни, твърди и упорити. Могат да се забележат и на нови места по тялото.

Какво може да предизвика поява на косми по брадичката?

Генетиката ви

При някои хора особеностите на брадичката са генетично обусловени. Нейната структура и окосмяване са комбинация от гени и хормони, които се считат за нормални, ако баба ви и майка ви има същото окосмяване. Това не означава обаче, че не трябва да му обърнете внимание за всеки случай.

Хормонален дисбаланс

Когато тялото се бори с хормонално разстройство могат да се появят косми по лицето и брадата при жени. Обикновено се дължи на повишена секреция на мъжки хормони в женското тяло, наречени андрогени.

Край на нежеланото окосмяване по лицето!

Нормално е в женското тяло да има и от двата вида мъжки и женски полови хормони. Но понякога дисбалансът между тях причинява повишено окосмяване, характерно за мъжете.

Възраст

С възрастта хормоните в тялото на жената също се променят. Ако в младите ви години не сте имали проблеми с окосмяването, то е защото сте произвеждали повече естроген. С напредване на възрастта този хормон намалява, особено през менопаузата.

Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници отново е свързан с хормонални проблеми. Те мога да доведат до окосмяване по лицето, наднормено тегло, безплодие, нередовен цикъл.

Синдром на Кушинг

Заболяването се характеризира с повишено натрупване на мастна тъкан по лицето и корема. Крайниците често остават по-слаби. Освен затлъстяване, за синдрома на Кушинг е характерна и хипертонията. Появяват се още акне, мазна кожа, себорея, лигавични гъбични инфекции. Повишени са и нивата на андрогени в женското тяло.

Пациентите са склонни към артрити и астма. Стриите се появяват навсякъде по тялото, най-вече по корема, ръцете и краката. Те са широки и лилави. При прекомерно увеличаване на теглото може да се отключи и диабет тип 2.

Вродена надбъбречна хиперплазия

Това състояние се диагностицира още с раждането. При тези хора се наблюдава липса на определен ензим, провокиращ секрецията на хормони от надбъбречните жлези. В резултат тялото произвежда повече мъжки хормони, което води до повишено окосмяване по лицето и други части на тялото.

Противозачатъчни таблетки

Тъй като пероралните контрацептиви са хормонални, макар и ниско дозирани, те могат да се намесят в общия хормонален баланс на организма и да предизвикат объркване.

Коментирай
Здраве и красота