Здраве и красота

Как да намалите висцералната мазнина?

Първата и най-важна стъпка е начинът на хранене

21.11.2017г. / 09 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че в тялото ни има различни видове мазнини – подкожни и висцерални. Подкожната мазнина е слой мазнини точно под кожата и като цяло не представлява огромен риск за здравето.

Висцералната мазнина (висцерална мастна тъкан) обаче е тип мазнина, която се намира около органите, особено в коремната кухина, обгръщайки стомаха, черния дроб и червата. Поддържането ѝ е много вредно за здравето и често се свързва с инсулинова резистентност, инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане и някои видове ракови заболявания.

Въпреки това, тя може да бъде елиминирана с няколко промени в начина на живот. Ето няколко съвета за повече здраве и добра форма.

Първата и най-важна стъпка е начинът на хранене

За да намалите висцералната мазнина е важно да преразгледате начина си на хранене. Намаляването на размера на порциите, общите калории и количеството наситени мазнини, които ядете, може да ви помогне да отслабнете като цяло.

Ограничете приема на мазнини до около 20-30% от общия калориен прием. Това е равно на около 40-70 грама мазнини дневно (на базата на диета с 2000 калории). По-високите нива на мазнините могат да увеличат риска от наддаване на тегло или нива на висцерална мазнина.

Елиминирайте напълно трансмазнините, както и преработените, пържените и мазни храни, газираните напитки, сладкишите.

Здравословни навици за жени над 40

Консумирайте здравословни мазнини

Въпреки че е важно да наблюдавате общия прием на мазнини, не по-малко важен е видът им. За някои хранителни мазнини, като мононенаситените мастни киселини се смята, че могат да помогнат за намаляване на висцералните мазнини.

Те се срещат в храни като зехтин, рапично, фъстъчено и сусамово масло. Също така се съдържат в добри количества и в авокадото, ядките и семената. Включете една до две порции от тези храни в дневното си меню.

Ограничете приема на въглехидрати

Един от най-ефективните начини да се справите с висцеларните мазнини е като ограничите приема на въглехидрати. Това означава, че трябва да намалите консумацията на хляб, ориз, макаронени изделия.

От друга страна, млечните храни, плодовете, зеленчуците, съдържат полезни въглехидрати, но и други полезни хранителни вещества, като протеини, фибри, витамини и минерали. Поддържайте въглехидратите от сладкиши или подсладени напитки до абсолютен минимум, ако е възможно.

Как закусват моделите? (галерия)

Добавете в менюто си фибри

Според изследвания хората, които консумират адекватни дневни количества фибри, имат по-ниски нива на висцерални мазнини. Жените трябва да си осигурят 25 г фибри в дневното меню, докато за мъжете това количество е 38 г. Фибри може да си набавите от ябълки, круши, целина, тиква, смокини, малини, боб, артишок, киноа, леща, спанак, броколи и други.

Свързани статии

Спортувайте

Кардио тренировките са доказано един от най-ефективните методи за намаляване на висцералната мазнина. Препоръчва се 150 минути умерено интензивна аеробна активност на седмица, за да се намалят нивата ѝ.

Аеробните дейности могат да включват упражнения като разходки, джогинг, плуване, колоездене, туризъм. Разбира се, ако спортувате повече от 150 минути на седмица, това ще ви помогне по-бързо да постигнете целта си.

Снимка: istock

Коментирай