Здраве и красота

Инфрачервена сауна – при стрес, ставни болки и за отслабване

Понижава и кръвното налягане

24.11.2017г. / 16 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сауната е една от малкото здравни практики, която се среща в десетки култури още преди хилядолетия. Днес можем да се радваме на релаксиращия ѝ ефект по всяко време, през всеки сезон. Чували ли сте за инфрачервена сауна?

Първата такава е изобретена в Япония през миналия век. Това, което я отличава е, че тя използва светлина за създаване на топлина. Традиционната сауна използва топлината, за да затопли въздуха, което от своя страна затопля тялото.

Една инфрачервена сауна загрява тялото ви директно, без да затопля твърде много въздуха около вас. Това не затруднява дишането ви, а топлината достига до вас благодарение на инфрачервени лъчи, вградени в специални устройства. Какви са предимствата от излагането на този вид терапия?

Детоксикация

Изпотяването винаги е било изтъквано като добър начин да детоксикираме тялото си. Излагането в инфрачервена сауна ви кара да се нагрявате отвътре, което означава, че изпотяването започва с по-ниска температура и обикновено е по-обилно от това в традиционната сауна.

При стрес

Стресът е ежедневие, но трябва да намерим начин да се справим с него. За да намалите тревожността и депресията, правете си релакс терапия с инфрачервена сауна. Смята се, че този вид терапия повлиява положително върху синтеза на ендорфини, които ни карат да се чувстваме по-добре.

Също така, топлината от сауната помага на мускулите да се отпуснат, напрежението да се разсее.

6 ключа към ускоряването на метаболизма

Подобрява кръвообращението

Друг положителен ефект върху здравето от инфрачервената сауна е подобряването на кръвообращението и намаляване на кръвното налягане. Все пак, ако имате сърдечни проблеми е добре да се консултирате с лекар преди да се възползвате от този вид сауна.

Ако страдате от мускулни болки или болки в ставите, инфрачервените сауни могат да облекчат тази форма на възпаление чрез подобряване циркулацията на кръвта и отпускането на мускулите.

Повишава метаболизма

Терапията със сауна може да повиши сърдечната честота по начин, подобен на физически упражнения. Високите температури могат да стимулират сърдечните честоти до нивата, които често се постигат чрез физически упражнения с умерена интензивност, казват специалисти.

Така например, според проучване публикувано в Journal of the American Medical Association, 30-минутна сесия в сауна изгаря около 600 калории, докато според публикация в Canadian Journal of Diabetes, пациенти изложени на инфрачервена сауна са показали тенденция към намаляване обиколката на талията.

10 храни и билки срещу стрес

Ето защо, ако следвате програма за редуциране на телесното тегло, помислете и за инфрачервена сауна.

Свързани статии

Намалява вредите от оксидативния стрес

Оксидативен стрес е относителната неспособност на организма да се детоксикира при степен, която е в съответствие с излагането му на токсини. Когато сме под оксидативен стрес, има много по-голяма вероятност да възникнат редица здравословни проблеми като автоимунни и метаболитни заболявания.

Оксидативният стрес също допринася за общия процес на стареене. Бръчките, сивата коса и забавеният метаболизъм са признаци на оксидативен стрес. Няколко проучвания показват, че инфрачервената сауна може да забави въздействието на оксидативния стрес върху тялото ни.

Коментирай